De 'sociale humanoïde robot' Sophia tijdens een conferentie in Kiev in 2018. Sophia is één van de vier modellen die het bedrijf Hanson Robotics nog dit jaar massaal van de band wil laten rollen.
Volledig scherm
PREMIUM
De 'sociale humanoïde robot' Sophia tijdens een conferentie in Kiev in 2018. Sophia is één van de vier modellen die het bedrijf Hanson Robotics nog dit jaar massaal van de band wil laten rollen. © REUTERS

Waarom coronapandemie uitgelezen kans is om massaal robots in te zetten

De ‘humanoïde robot’ Sophia, die vier jaar geleden op de markt kwam, zal nog dit jaar in massaproductie van de band rollen. Het bedrijf achter Sophia, Hanson Robotics uit Hongkong, meent dat de coronapandemie nieuwe opportuniteiten schept voor de robotindustrie. Zal een cyborg ons binnenkort in het vaccinatiecentrum informeren? Het kán, meent professor robotica Bram Vanderborght (VUB), die nog meer kansen ziet om met robots ons leven draaglijker te maken.

11 reacties

 • Guy Stanbel

  4 weken geleden
  Robotten zijn de toekomst, wij moeten ons bezig houden met de bezinning van ons bestaan en ons doel. Geld en rijkdom zal een andere waarde krijgen in ons bestaan, want werk zal niet meer de norm worden. En terecht want het heeft niets anders dan miserie gebracht voor het overgrote deel van de wereldbevolking!
 • Leo Duym

  1 maand geleden
  Kinderen krijgen uitleg van een robot. Ik heb robotica aandelen, maar als we het contact met onze kinderen vervangen door robotten, ontzeggen we hen wat ze evenzeer nodig hebben als eten en drinken, meer bepaald een warme stem, luisterende oren en geruststellende meelevende ogen. Ik pleit voor een verbod van dit soort van praktijken, vooral voor kinderen en bejaarden. Voor de zwaksten onder hen is dit een dieper wegzakken in hun isolement wat soms ontaard in geestesziekte of zelfmoord.
 • jean pierre leemans

  1 maand geleden
  Even nadenken,bvb de transformatie van benzine-dieselmotor naar electrisch rijden,is een uitgelezen kans,dat men in de automobiel sector massaal robots gaat inzetten Meer nog dan tevoren. Gaat ook gebeuren in de petroleum sector-raffinaderijen e a .En dat gaat ook heel wat banen kosten. Alsook bij de toeleveringsbedrijven,die aan bovenvermelde sectoren hun onderdelen leveren.
 • boris paesen

  1 maand geleden
  En straks zit een groot deel van de bevolking zonder werk omdat alles door robotten gedaan wordt.
 • John Stahl

  1 maand geleden
  En diegenen die daardoor zonder werk en inkomen vallen zullen merken dat hun leven veel draaglijker is geworden.
 1. "Vind je dat nu echt zo opwindend?": pikante vragen in 'Blijven Slapen'
  Play
  Blijven Slapen

  "Vind je dat nu echt zo opwindend?": pikante vragen in 'Blijven Slapen'

 2. Dit is de oplossing voor wie niet kan wachten tot de cafés openen
  Play

  Dit is de oplossing voor wie niet kan wachten tot de cafés openen

Wetenschap & Planeet