EPA
Volledig scherm
© EPA

Waar komt de naam Covid-19 weer vandaan?

Covid-19: niemand die deze benaming nog niet kent, maar waar staat ze weer voor? Midden februari werd het nieuwe coronavirus zo gedoopt door de Wereldgezondheidsorganisatie. Wij frissen de herkomst van het woord voor u op.

4 reacties

 • Joeri Declercq

  2 jaar geleden
  Idd, coronavirussen bestaan al heel lang. En covid19 was voor mij snel duidelijk. 19 voor het jaar en co als corona. De vid wist ik niet.
 • Wouter Verreydt

  2 jaar geleden
  @Dirk Kindt: "Corona" betekent "krans" in het latijn. Coronavirussen hebben kleine uitsteeksels over heel de oppervlakte, die onder een microscoop op een krans lijken. De atmosfeer van de zon wordt om een gelijkaardige reden "corona" genoemd :)
 • Dirk Kindt

  2 jaar geleden
  Corona is een atmosfeer rond de zon (halo) zoals we hebben rond de aarde. Het grote mysterie voor de wetenschappers is dat ze niet kunnen verklaren waarom die "kring" qua temperatuur zoveel hoger ligt dan die van de zon. Ter info: de zonnekern is ca 15.000°, de mantel ca 5.000°. De corona bij benadering ca. 2.000.000°. Vandaar die "mysterieuze" benaming?
 • Steve Balthasar

  2 jaar geleden
  "Co" voor Corona, "vi" voor virus, "19" voor het jaartal maar de "d" wordt niet vernoemd? De "d" staat voor "disease" ;-)
 1. Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA keurt eerste pil tegen alopecia goed: “Bij 45 procent van de proefpersonen groeide het haar na een jaar terug”

  Amerikaan­se gezond­heids­au­to­ri­teit FDA keurt eerste pil tegen alopecia goed: “Bij 45 procent van de proefperso­nen groeide het haar na een jaar terug”

  Het federale gezondheidsagentschap van de Verenigde Staten, de Food and Drug Administration (FDA), heeft een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van de haaraandoening alopecia areata goedgekeurd. Het medicijn, genaamd baricitinib, is ontwikkeld door het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly. Het is de eerste orale pil die patiënten kunnen innemen en volgens onderzoek zijn de resultaten van het middel veelbelovend. Zo werd de pil getest bij 1.200 patiënten met een ernstige vorm van alopecia. Bij 40 procent van de proefpersonen groeide het haar na 36 weken bijna of volledig terug. Na een jaar merkte al bijna de helft van de patiënten een sterkere haargroei op.

Wetenschap & Planeet