Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © getty

Vrienden delen veel met elkaar, zelfs hun lichaamsgeur

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de keuze van onze vrienden: het karakter, gedeelde interesses, sociale klasse en/of de omstandigheden waarin we elkaar leren kennen. Nu hebben onderzoekers nog een element gevonden dat een (belangrijke) rol lijkt te spelen: wie dezelfde lichaamsgeur deelt, zal sneller bevriend raken.

 1. Van het seksorgaan tussen je oren tot onze voorkeur voor grote mannen: 11 wetenschappelijke liefdesweetjes
  PREMIUM

  Van het seksorgaan tussen je oren tot onze voorkeur voor grote mannen: 11 wetenschap­pe­lij­ke liefdeswee­tjes

  Wist je dat er een aantal universele uiterlijke factoren zijn waar we massaal voor vallen? Dat je seks kan afleren? En dat ‘een gebroken hart’ echt bestaat? Het liefdeslandschap is een gevoelswereld, maar vergis je niet: heel wat (zinnenprikkelende) fenomenen kunnen we wetenschappelijk perfect verklaren. Wij verzamelden 11 razend interessante wetenschappelijke weetjes: van de link tussen je hartslag en aantrekkingskracht tot de gevolgen van lang niet kunnen rampetampen. Seks, aantrekking en liefde, het zit vaak - letterlijk - tussen de oren.
 1. Plots misselijk als je aardbeien ruikt... of je partner: het mysterie achter ‘de Covid-geur’ ontrafeld
  PREMIUM

  Plots misselijk als je aardbeien ruikt... of je partner: het mysterie achter ‘de Co­vid-geur’ ontrafeld

  Clementines met een uiengeur of de lichaamsgeur van de partner die plots walgelijk ruikt. Dat Covid-19 reukverlies kan veroorzaken, wisten we al. Maar ongeveer 10 procent ruikt ook ‘foute’ geuren. Dat kan gevaarlijk zijn, want wie niet de juiste geur ruikt, kan bijvoorbeeld geen gasgeur waarnemen, maar het is vooral héél lastig. “Voor ik mijn man aanraak, moet ik eerst mijn tanden poetsen en mondwater gebruiken. En dan nog heb ik het gevoel dat mijn adem stinkt.” Wat als je niet meer kan vertrouwen op je neus?

Wetenschap & Planeet