Voormalig astronaut Michael Collins overleden
Voormalig Amerikaans astronaut Michael Collins is woensdag op 90-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker, meldt zijn familie. Collins was lid van de bemanning van de historische Apollo 11-vlucht, die de eerste bemande landing op de Maan uitvoerde.
Commandant Neil Armstrong en mede-astronaut Buzz Aldrin zetten op 20 juli 1969 na vertrek vanuit Cape Canaveral in Florida voet op de maan. Collins moest in een baan rond de maan wachten, terwijl zijn twee collega’s afdaalden. Daarom wordt hij ook wel eens de “vergeten astronaut” genoemd.
Honderden miljoenen mensen wereldwijd zagen op de buis dat Armstrong als eerste mens de maan betrad. “Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor de mensheid”, zei hij. Armstrong en Aldrin verbleven een paar uur op de maan. Op 24 juli plonsde de capsule met hen en Collins in de Grote Oceaan. Na een heldenonthaal in eigen land gingen ze op wereldtournee.
Armstrong overleed in 2012 op 82-jarige leeftijd. Collins zei destijds dat hij Armstrong erg zou missen. Aldrin is 91 jaar en woont in de Verenigde Staten.
De familie van Collins zal “zijn snelle humor herinneren, maar ook zijn rustige plichtsbesef en de wijsheidsblik, opgedaan door vanuit de ruimte naar de aarde te kijken maar ook door vanop zijn vissersboot het kalme water te observeren”, klinkt het in een statement. “Mike ging de uitdagingen van het leven altijd tegemoet met gratie en nederigheid en deed dat ook bij zijn laatste uitdaging”, aldus zijn familie. “We zullen hem vreselijk missen. Maar we weten ook hoe gelukkig Mike was met het leven dat hij heeft geleefd.”
Collins werd op 31 oktober 1930 geboren in Rome als zoon van een diplomatieke vader en werd testpiloot voor het Amerikaanse leger. Collins maakte zijn eerste ruimtereis in 1966. Zijn tweede en laatste ruimtevlucht was die met de Apollo 11. Zijn sterkste herinnering daaraan was het kijken naar de Aarde, waarvan hij zei dat die “kwetsbaar” leek. Naar eigen zeggen was hij niet verbitterd omdat hij als enige bemanningslid van de Apollo 11 geen voet op de Maan heeft gezet. Collins schreeft na zijn carrière als astronaut ook verschillende boeken over ruimtevaart.
President Joe Biden memoreert Collins’ tijd in de luchtmacht en bij ruimtevaartorganisatie NASA, zijn werk voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn “leiderschap” bij het Smithsonian National Air and Space Museum. Collins kreeg weliswaar niet de roem die Armstrong en Aldrin ten deel viel, maar hij was wel een “gelijke partner die ons land herinnerde aan het belang van samenwerking bij het bereiken van grote doelen”, aldus Biden in een verklaring.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
-
PREMIUM18
Heeft straks iedereen een hersenimplantaat? Neurofysioloog legt uit wat de doorbraak van Elon Musk betekent
Elon Musk doet het weer: met zijn bedrijf Neuralink heeft hij de goedkeuring gekregen om hersenimplantaten te testen op mensen. Lopen we binnenkort allemaal rond met een elektrode in onze hersenen? En kunnen we dan straks een e-mail versturen door er gewoon aan te denken? Neurofysioloog Peter Janssen (KU Leuven) legt uit hoe deze doorbraak onze levens kan veranderen. -
PREMIUM37
Binnenkort vaccins tegen kanker? “Het wordt een chronische ziekte waar je niet aan sterft”
Farmareuzen maken zich sterk dat we tegen 2030 vaccins hebben tegen kanker. Elke patiënt zou een gepersonaliseerd vaccin op maat kunnen krijgen. Hoe realistisch is dat vooruitzicht? Kankerexpert Jo Van Ginderachter (VUB) legt het uit: “Bepaalde types kanker laten zich makkelijker met immuuntherapie behandelen.” -
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
-
PREMIUM
Gevaarlijke tekenziekte rukt steeds verder op in Europa: “Je kunt tekenencefalitis niet voorkomen door de teek snel te verwijderen”
De lente is in het land en daarmee ook de teken. Nu deze kleine spinachtigen ontwaken uit hun winterrust, moet je ook weer oppassen voor hun beten. Daarmee kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen, maar dat is niet de enige ziekte waarvoor je op je hoede moet zijn. Zo rukt tekenencefalitis op in Europa. Wat is dat precies? En hoe gevaarlijk is het? Bioloog Wietse Chanet vertelt alles wat je over tekenencefalitis moet weten. -
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
PREMIUM
“2500 euro, zoveel kreeg ik voor één keer proefkonijn spelen” Bijverdienen met geneesmiddelenonderzoek: lucratief en veilig?
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerYves Steenssens
Jean Schepens
Johan Leuridan
Luc Bral
Gust Goris