Een medewerker van het Franse bedrijf Carmat bij de productie van het kunsthart.
Volledig scherm
Een medewerker van het Franse bedrijf Carmat bij de productie van het kunsthart. © Carmat

Voor het eerst een kunsthart geïmplanteerd in Nederland

Artsen van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht hebben voor het eerst in Nederland met succes een volledig kunsthart geïmplanteerd bij een patiënt. Dat meldt het Franse biomedische bedrijf Carmat, de ontwikkelaar van het kunsthart.

 1. Senne (8) speelt weer voetbal, één jaar na harttransplantatie en beenamputatie: “Het gewone leven is voor anderen een sleur, maar voor ons puur geluk”
  PREMIUM
  Rumst, Schelle

  Senne (8) speelt weer voetbal, één jaar na harttrans­plan­ta­tie en beenamputa­tie: “Het gewone leven is voor anderen een sleur, maar voor ons puur geluk”

  De kleine Senne Van Schoeland (8) stond woensdagmiddag voor het eerst sinds lang weer op het voetbalveld. Aan de kant supporterde mama Ann, ietwat bang maar vooral dolgelukkig. “Eén jaar geleden lag Senne in coma, werd zijn beentje geamputeerd en waren we op zoek naar een donorhart om zijn leven te redden. Dat mijn zoon dit alles overleefde en nu weer lacht en ravot, is een droom die tegen alle verwachtingen in werkelijkheid werd.”
 2. Belgische primeur: Leuvense hartspecialisten vervangen mitraalklep zonder chirurgie

  Belgische primeur: Leuvense hartspecia­lis­ten vervangen mitraal­klep zonder chirurgie

  Voor het eerst in België hebben dokters de mitraalklep van het hart vervangen door een kunstklep via een minimaal invasieve procedure met katheters. Dat heeft UZ Leuven bekendgemaakt. Tot voor kort werd de klep vervangen via een openhartoperatie met gebruik van een tijdelijk kunsthart, maar daar komen niet alle patiënten voor in aanmerking. Tot nu toe zijn vier patiënten succesvol behandeld met de nieuwe techniek.
 3. Enorme schachtengordel bij Stonehenge wel degelijk gegraven door mensen

  Enorme schachten­gor­del bij Stonehenge wel degelijk gegraven door mensen

  De grootste prehistorische structuur ooit gevonden in het Verenigd Koninkrijk. Zo omschreven archeologen vorig jaar in juni de vondst van de merkwaardige kring van diepe schachten rond de oude nederzetting Durrington Walls, op zo’n drie kilometer ten noordoosten van Stonehenge. Sommige collega’s waren sceptisch, maar nieuw onderzoek toont aan dat de neolithische kuilen wel degelijk door mensen zijn gemaakt.

Wetenschap & Planeet