Het formaat van de gevonden tanden wijst erop dat de Homo luzonensis klein van stuk was.
Volledig scherm
Het formaat van de gevonden tanden wijst erop dat de Homo luzonensis klein van stuk was. © AP

Vondst op Filipijns eiland zet wetenschap op spoor van nieuwe mensensoort

Fossiele botten en tanden hebben wetenschappers op het Filipijnse eiland Luzon op het spoor van een nieuwe mensensoort gezet. De resten van de niet eerder ontdekte ‘achterneef’ van de moderne mens zijn naar schatting 50.000 jaar oud. Antropologen hebben de soort Homo luzonensis genoemd, verwijzend naar de plek van de vondst. De ontdekking verschijnt vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

9 reacties

 • Nick Lersberghe

  2 jaar geleden
  @Gilbert Vermeersch Er werd al sinds de 4e (Aristoteles) & 3e (Eratosthenes) eeuw v.C. bewezen dat de Aarde bolvormig is, de eerste door verschillen in zichtbare sterren afhankelijk van de breedtegraad en de tweede door goniometrie (het verhaal van de schaduw in de put).
 • Gilbert Vermeersch

  2 jaar geleden
  Nog niet zo lang geleden was de aarde nog plat! Deze vondst bewijst dat we nog altijd zeer weinig “weten” De natuur op deze aarde heeft duizenden soorten leven voortgebracht, waarom geen aparte meerdere mensensoorten.
 • Marion Van Saan

  2 jaar geleden
  Out of Africa theorie is allang weerlegd.
 • armand zaman

  2 jaar geleden
  de kerken in de filipijnen zullen dat graag horen
 • Hugo Vangeleyn

  2 jaar geleden
  Jos, als we zo verder doen zal de mens al lang niet meer bestaan. We zijn ons zelf aan het uitroeien tegen 1000 km per uur!
 1. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 2. Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Je autoverze­ke­ring sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"

Wetenschap & Planeet