Met meer 150.000 per jaar zijn muizen zijn nog altijd de vaakst gebruikte proefdieren.
Volledig scherm
PREMIUM
Met meer 150.000 per jaar zijn muizen zijn nog altijd de vaakst gebruikte proefdieren. © reyer boxem

Vlaamse prof wil proefdieren redden: computer moet plaats innemen van deze muisjes

Nemen computers binnen enkele jaren de 'lijdende' plek van veel proefdieren in? Binnenkort start een internationaal team onder leiding van de Vlaamse toxicoloog Mathieu Vinken (VUB) met de ontwikkeling van zo'n 'proefcomputer'. "Daarmee kunnen op de lange termijn behoorlijk wat proefdieren gespaard worden", hoopt professor Vinken.

  1. Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA keurt eerste pil tegen alopecia goed: “Bij 45 procent van de proefpersonen groeide het haar na een jaar terug”

    Amerikaan­se gezond­heids­au­to­ri­teit FDA keurt eerste pil tegen alopecia goed: “Bij 45 procent van de proefperso­nen groeide het haar na een jaar terug”

    Het federale gezondheidsagentschap van de Verenigde Staten, de Food and Drug Administration (FDA), heeft een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van de haaraandoening alopecia areata goedgekeurd. Het medicijn, genaamd baricitinib, is ontwikkeld door het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly. Het is de eerste orale pil die patiënten kunnen innemen en volgens onderzoek zijn de resultaten van het middel veelbelovend. Zo werd de pil getest bij 1.200 patiënten met een ernstige vorm van alopecia. Bij 40 procent van de proefpersonen groeide het haar na 36 weken bijna of volledig terug. Na een jaar merkte al bijna de helft van de patiënten een sterkere haargroei op.

Wetenschap & Planeet