AP
Volledig scherm
© AP

‘Vaccins veroorzaken autisme of beïnvloeden de vruchtbaarheid’: artsen gaan strijd aan met hardnekkige mythes in nieuw boek

Is het wel veilig? Wat zijn de langetermijngevolgen? En zijn ze niet te snel ontwikkeld? Iedereen heeft zich vast wel eens vragen gesteld bij de coronavaccins, maar er circuleren ook enkele hardnekkige mythes. Wietse Wiels (arts en onderzoeker aan de VUB) en Marleen Finoulst (ook arts en hoofdredacteur van Gezondheid en Wetenschap) proberen deze in hun nieuwe boek ‘Vaccineren, doen of laten?’ te ontkrachten. Wiels ‘debunkt’ alvast twee veelvoorkomende mythes en legt uit hoe je best met twijfelaars praat.

 1. Waarom verliezen sommigen hun reukvermogen door Covid-19? Onderzoekers vinden deel van de oorzaak

  Waarom verliezen sommigen hun reukvermo­gen door Covid-19? Onderzoe­kers vinden deel van de oorzaak

  Reukverlies is een veelvoorkomend symptoom van Covid-19 en vaak zelfs het enige. Meer dan 40 procent van de Covidpatiënten verliest tenminste tijdelijk het reukvermogen. Vooralsnog was onduidelijk hoe dat precies komt, maar een internationaal onderzoeksteam waar ook UZ Leuven en AZ Sint-Jan Brugge-Oostende deel van uitmaakte, ontdekte alvast een deel van de oorzaak. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Cell.
 2. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.

Wetenschap & Planeet