Vaccinatieteller België: zo ver staat ons land met de vaccins, en hier staan we in vergelijking met het buitenland
De strijd tegen het coronavirus is nog niet gewonnen, maar er is perspectief. Tegen september van dit jaar moet de hele Belgische bevolking gevaccineerd zijn, in Vlaanderen mogelijk zelfs tegen de zomer. Ook elders moet massale vaccinatie voor groepsimmuniteit helpen zorgen. Op deze pagina houden we u continu op de hoogte van de vaccinaties in België en in het buitenland. Ook ontdekt u waar u zich binnenkort kan laten vaccineren.
Delen per e-mail
Hoeveel mensen zijn al gevaccineerd?
De cijfers komen uit VACCINET, en worden dagelijks gecommuniceerd door Sciensano. In de realiteit zal het aantal vaccinaties hoger liggen, omdat er een grote vertraging van een aantal dagen tot een week op de registratie zit. Zodra Sciensano de cijfers bijwerkt, worden ze ook hier automatisch aangepast.
Hierboven ziet u telkens het aantal deels en volledig gevaccineerde personen, en hun aandeel ten opzichte van de totale bevolking. De groep volledig gevaccineerde personen vormt een deel van de minstens deels gevaccineerden. Hoe hoger het percentage gevaccineerden, hoe minder kans het virus krijgt om te woeden. Bij een vaccinatiegraad van minstens 70 procent is er sprake van nationale groepsimmuniteit en krijgt het virus amper nog de kans om uit te zaaien. Mogelijk bereiken we pas groepsimmuniteit bij een nog hoger percentage.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid deelt ook de vaccinatiecijfers per gemeente voor Vlaanderen. Die vindt u hieronder.
Hoe snel vaccineren we?
Elke dag krijgen er inwoners ofwel een eerste prik (rode kleur) of een tweede (blauwe kleur). Het gemiddelde van alle dagelijks geplaatste dosissen ziet u aan de zwarte lijn.
Hieronder geven we de evolutie in de tijd van de vaccinatiegraad. Beide grafieken moeten naar minstens 70 procent evolueren om van groepsimmuniteit te kunnen spreken.
Wie is er al gevaccineerd?
De vaccinaties gebeuren van oud naar jong, met inentingen die in de eerste fase in de woonzorgcentra gebeurden. Na de ziekenhuis- en zorgmedewerkers volgen de 65-plussers, die ook van oud naar jong gevaccineerd zullen worden. Toch zijn er ook al jongere mensen ingeënt, en zelfs minderjarigen. Het gaat dan specifiek om stagiairs en jobstudenten in de zorgsector.
Voorlopig zijn nog veel meer vrouwen dan mannen gevaccineerd. De oorzaak is dubbel: er zijn statistisch gezien meer oudere vrouwen dan mannen van dezelfde leeftijd, en het aandeel vrouwen bij het zorgpersoneel ligt hoger dan het aandeel mannen.
Hoeveel vaccins zijn er geleverd en wat is de stock?
Elke week krijgen we nieuwe vaccins geleverd, voorlopig van drie producenten: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca.
Niet alle al geleverde dosissen worden meteen toegediend, de vriezers van de ziekenhuizen waar de vaccins worden gestockeerd na levering, zitten behoorlijk vol. Daar komt veel kritiek op, maar is volgens de overheden, zoals het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, normaal. Sowieso wordt een deel van de stock in voorraad gehouden voor de tweede prik. Bij de vaccins van Pfizer en Moderna wordt die drie of vier weken later gezet, en dus wordt elke tweede dosis bewaard tot die periode.
Daarenboven kan niet elke dosis die toekomt meteen worden geplaatst. Uit voorzichtigheid vertrekken uitnodigingen om zich te laten inenten pas op het moment dat de vaccins ook effectief geleverd zijn, en die uitnodiging is dan ook nog niet voor meteen. Er wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld vertragingen bij de post, en mensen moeten nog de tijd krijgen hun afspraak te wijzigen. Alles bij elkaar zit er zo tot twee weken tussen levering en plaatsing van een vaccin.
De grijze stippellijn op de grafiek toont de theoretische overschot met de gereserveerde dosissen voor de tweede prik in rekening gebracht. Volgens de taskforce Vaccinatie is die overschot zo goed als volledig ingepland voor de komende weken. Van de vaccins die al geleverd zijn, moet ook twee procent verlies afgetrokken worden, bijvoorbeeld door een foute handeling met een flesje of een spuit.
Zitten we op schema?
Het doel van de hele vaccinatiecampagne is om uiteindelijk aan groepsimmuniteit te geraken wanneer minstens 70 procent van de volledige bevolking volledig ingeënt is. Minderjarigen worden volgens de voorlopige planning niet gevaccineerd.
Sinds eind december worden bewoners en personeelsleden van de woonzorgcentra ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. De bedoeling is om half februari die campagne af te ronden, alles samen goed voor 288.000 bewoners en personeelsleden.
Sinds midden januari worden ook de zorgverleners van de ziekenhuizen ingeënt, een groep van in totaal 134.000 mensen. Sinds 15 februari volgen de zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen en tandartsen, een groep van ongeveer 156.000 mensen. Sinds 18 februari zijn de bewoners en het personeel van de collectieve zorginstellingen aan de beurt, gevolgd door het andere ziekenhuispersoneel. Dat gaat om samen 300.000 mensen. In maart moet die hele groep van bijna 600.000 mensen ingeënt zijn.
Vanaf einde maart is het de beurt aan de 65-plussers (2 miljoen) en de risicopatiënten (1,3 miljoen). Pas op dat moment zal de vaccinatie dan ook op volle snelheid komen, en zal de datum waarop groepsimmuniteit wordt bereikt zoals die hieronder wordt berekend op het actuele tempo, naar voren in de tijd schuiven.
Einde maart volgen de essentiële beroepen, die beperkt zijn tot de interventie-eenheden van de politie. Vanaf mei zou de algemene meerderjarige bevolking aan de beurt zijn.
Hoe doen we het in vergelijking met het buitenland?
De internationale situatie: hoe doet België het in vergelijking met het buitenland? De rapportering kan achterlopen op de cijfers die Sciensano doorgeeft.
De vergelijking wanneer we enkel naar de Europese Unie kijken:
Waar kan ik me laten vaccineren?
Binnenkort moet er in Vlaanderen dan ook zeven dagen op zeven gevaccineerd worden, in 95 centra. Zo wordt er onder meer in grote locaties als Flanders Expo in Gent, de Mechelse Nekkerhal en het Heizelpaleis in Brussel gevaccineerd. Maar ook in lokale feestzalen en sporthallen zullen mensen terechtkunnen voor hun coronavaccin.
Voorlopig worden de centra enkel gebruikt voor de zorgmedewerkers uit de eerstelijn. Hieronder ziet u hoeveel vaccins elk vaccinatiecentrum de komende weken mag toedienen. In totaal gaat het voor de week van 15 februari om 10.500 dosissen, voor de week van 22 februari om 16.200, voor de week van 1 maart om 21.500 en voor de week van 8 maart om 51.600.
Op de kaart vindt u een overzicht van alle locaties.
U kan in de tabel ook het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum opzoeken per gemeente of provincie:
Hoe zal de vaccinatie verlopen?
1. Burgers zullen uitgenodigd worden, sowieso per brief en indien die gegevens gekend zijn ook nog per mail of sms. Daarin staat informatie als de dag van vaccinatie, het uur en de locatie.
2. Je registreert je digitaal of telefonisch via de link of het nummer in de brief, mail of sms. Je kan bevestigen, weigeren, of het uur en/of dag aanpassen. Heb je praktische problemen, dan kan je telefonisch terecht bij de helpdesk van je gemeente, de informatie daarover zal in de brief staan.
3. Wie niet reageert, wordt opnieuw gecontacteerd door het lokale bestuur. De Vlaamse regering roept alle burgers op zich te laten vaccineren, maar dat is niet verplicht.
4. Voor wie niet mobiel is, zullen er vaccinatieteams aan huis komen, wie minder mobiel is zal beroep kunnen doen op het lokale bestuur voor aangepast vervoer zoals een taxi of via vrijwilligers.
5. Voor de tweede dosis zal de procedure gelijkaardig zijn.
Welke vaccins heeft België besteld?
België heeft via het Europese aankoopprogramma bestellingen geplaatst bij vijf farmaproducenten. Meer uitleg over de verschillende vaccins leest u hier:
Hoe ziet de planning eruit?
Hoe ziet onze vaccinatiestrategie eruit? De hele bevolking is ingedeeld in verschillende groepen, die op verschillende tijdstippen ingeënt worden. Bekijk hier de planning:
Bekijk hier de meest recente video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit. -
Van Nelly tot kwartel: er duiken steeds meer bijnamen op voor coronavarianten en mutaties
D614G, B.1.1.7, B.1.351 en P.1; dat zijn de vier dominante varianten die op dit moment circuleren. De lijst met gekke letter- en cijfercombinaties groeit en het wordt steeds moeilijker om de verschillende varianten en mutaties uit elkaar te houden. Daarom verzonnen enkele wetenschappers alvast bijnamen: de D614G-variant en de E484K-mutatie? U bedoelt Douglas en Eeek? -
8
Archeologen ontdekken 5.000 jaar oude bierbrouwerij in Egypte
Archeologen hebben een 5.000 jaar oude bierbrouwerij ontdekt in de oude Egyptische stad Abydos, zo’n 450 kilometer ten zuiden van Caïro. Dat meldt het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden. Volgens Egyptische en Amerikaanse onderzoekers is het complex in Abydos mogelijk de oudste grootschalige brouwerij ter wereld. -
-
107
Bill Gates: “Rijke landen moeten overschakelen naar synthetisch rundsvlees”
In rijke landen zou alleen nog synthetisch rundvlees mogen gegeten worden. Die opvallende uitspraak heeft Bill Gates gedaan tijdens een interview over zijn nieuwe boek waarin hij oplossingen aanreikt om de opwarming van de aarde aan te pakken. -
9
NASA toont machtige landingsfoto van Perseverance
De Marsverkenner Perseverance is gisteren na een reis van bijna zeven maanden veilig toegekomen op Mars en stuurde meteen de eerste beelden door naar de aarde. Vandaag gaf NASA tijdens een persconferentie een update over de status van de missie en toonde daarbij enkele spectaculaire foto’s. -
SpaceX lanceert nog eens 60 satellieten, in totaal al 1.145 exemplaren gelanceerd
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in de nacht van maandag op dinsdag nog eens succesvol zestig satellieten voor zijn Starlink-constellatie gelanceerd. Het is er dit keer niet in geslaagd de eerste trap van zijn Falcon-9 draagraket te recupereren, zo heeft de krant Florida Today bericht. -
PREMIUM62
8 uur per dag je laptop aan, 3 kopjes koffie, een kwartiertje telefoneren en de verwarming: zoveel betaal je extra op je energiefactuur door telewerk