AFP
Volledig scherm
© AFP

Vaccinatie na infectie met Covid-19 biedt beste bescherming tegen meer varianten

Er verschijnen meer wetenschappelijke gegevens over hoelang een eerdere infectie met Covid-19 je beschermt tegen een nieuwe besmetting. Onderzoekers raken er meer en meer van overtuigd dat de combinatie van een eerdere besmetting met vaccinatie de beste bescherming biedt tegen het coronavirus én tegen meer varianten dan bij gevaccineerden zonder infectie. En bovendien mogelijk voor een lange tijd.

 1. Rekensom: als omikronvariant minder ziekmakend is dan deltavariant, is het dan niet beter om nieuwe variant te laten circuleren?

  Rekensom: als omikronva­ri­ant minder ziekmakend is dan deltavari­ant, is het dan niet beter om nieuwe variant te laten circuleren?

  “Uit de eerste gegevens uit Zuid-Afrika blijkt dat het een relatief milde aandoening is”, zo zei epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) vanmorgen bij HLN LIVE over de omikronvariant. Het zijn slechts vermoedens, want veel is er nog niet geweten over de nieuwe variant. Als deze echt minder ziekmakend blijkt te zijn, is het dan niet beter om de nieuwe variant te laten rondgaan? Een rekensom van de Nederlandse epidemioloog Marino van Zelst leert ons alvast van niet.
 2. De DART is geworpen: NASA lanceert sonde die opzettelijk met asteroïde moet crashen en die van pad moet doen afwijken
  Play

  De DART is geworpen: NASA lanceert sonde die opzette­lijk met asteroïde moet crashen en die van pad moet doen afwijken

  De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en ruimtebedrijf SpaceX hebben om 7.20 uur Belgische tijd ruimtesonde DART, afkorting voor Double Asteroid Redirection Test, gelanceerd. DART zal een opmerkelijke test uitvoeren waarbij het opzettelijk tegen een ruimterots botst om te kijken of de koers ervan veranderd kan worden. Ook de Koninklijke Belgische Sterrenwacht (KSB) neemt naar eigen zeggen deel aan de Amerikaanse DART-missie.

Wetenschap & Planeet