Uitzonderlijk: nu ook een gat in de ozonlaag boven de noordpool
In 2019 kenden we nog het kleinste ozongat boven de zuidpool in lange tijd. Nu prijkt er volgens waarnemingen van het KMI het grootste gat in de ozonlaag boven de noordpool ooit gemeten. Ook onderzoekers van de ULB hadden het gat al opgemerkt. Beide ozongaten hebben op zich niets met elkaar te maken, al ontstaan ze wel door dezelfde processen. Het ozongat boven de noordpool zal weer vanzelf verdwijnen de komende weken, stellen wetenschappers gerust.
Delen per e-mail
Het gat in de ozonlaag boven de noordpool ontstond door uitzonderlijke meteorologische omstandigheden tijdens de voorbije weken. Volgens onderzoekers van de ULB was de ozonlaag er op 16 maart met dertig procent geslonken.
De aanwezigheid van een echt ozongat boven de noordpool is uitzonderlijk: dergelijke gaten werden enkel in 1997 en 2011 waargenomen, ruwweg één keer per decennium dus, waarbij het huidige ozongat het grootste van de drie lijkt te worden.
Koude lucht
De verklaring ligt in de aanhoudende en erg koude luchtstromingen in de stratosfeer (een laag in de dampkring die zich uitstrekt van ongeveer 10 tot 50 kilometer boven het aardoppervlak) en de vooral historische aanwezigheid van chloorfluorkoolwaterstoffen of CFK's op die plek (de stoffen die de ozonlaag aantasten, vooral bekend van de drijfgassen in oude spuitbussen). Daardoor kwam de ozonlaag langer dan normaal onder druk te staan.
Normaal zijn de wintertemperaturen rond de noordpool een stuk gematigder dan bij de zuidpool en is er een veel grotere variatie in temperaturen over de jaren heen, waardoor de ozonlaag er doorgaans beter gespaard blijft. "Dit jaar zijn de klimatologische omstandigheden echter van die aard dat er ook aan de noordpool een ozongat zit", zeggen de ULB-onderzoekers. Ze merkten het gat op dankzij drie observatiesatellieten, gewapend met IASI-apparatuur, waarmee ze dag na dag de ozonconcentraties in de atmosfeer over de hele wereld in kaart brengen.
Bekijk in de video de satellietwaarnemingen van de dikte van de ozonlaag boven de noordpool van november 2019 tot 21 maart:
Hoe ontstaat zo’n ozongat?
Volgens het KMI moeten we voor de verklaring van de gaten in de ozonlaag teruggaan naar de jaren 1970-1995, de jaren dat er op grote schaal CFK's werden uitgestoten door de industrie. Die CFK's kwamen in de stratosfeer terecht. Omdat de gassen een lange levensduur hebben - sommige blijven in de hogere luchtlagen voor een periode van meer dan 100 jaar - zitten ze daar nog steeds.
Het zijn die CFK's die de ozonlaag aantasten. Het ozon vormt een belangrijk zonnescherm, dat ons beschermt tegen een groot deel van de schadelijke UV-straling van de zon. Door windpatronen (de poolwervel of polaire vortex) verzamelen de nog steeds aanwezige CFK's zich ieder jaar opnieuw in de ijskoude winterstratosfeer, op zo'n 15-25 kilometer hoogte aan de polen.
Tijdens de donkere wintermaanden boven de zuidpool (juni-augustus, wanneer er geen zonlicht is boven Antarctica) dalen de temperaturen op die hoogte tot -78 graden Celsius of lager. Bij die lage temperaturen vormen de CFK's, samen met de schaarse hoeveelheid water die daar te vinden is in damp- of in ijsvorm, regenboogkleurige parelmoerwolken, ook bekend als polaire stratosferische wolken. Wanneer in de lente het zonlicht eindelijk op de wolken valt (aan de zuidpool begint die in september, aan de noordpool in maart), beginnen de aanwezige CFK's zeer efficiënt ozon af te breken, omdat de processen UV-licht vereisen.
Bekijk hieronder de satellietwaarnemingen van de dikte van de ozonlaag boven de noordpool in de maand maart, van 1979 tot nu:
Hoge en lage temperaturen
In september 2019 lagen de temperaturen boven de zuidpool 16 graden hoger dan het gemiddelde van de voorbije veertig jaar, ongeveer -90 graden op een hoogte van 20 kilometer. Dat zorgde ervoor dat de poolwervel zwakker was dan gebruikelijk, met een veel kleiner ozongat boven de zuidpool als gevolg.
Boven de noordpool doet zich dit voorjaar exact het tegenovergestelde voor: daar bereikten de temperaturen minimumrecordwaarden op een hoogte van zo’n 20 kilometer en is de poolwervel dit jaar uitzonderlijk sterk, met veel parelmoerwolken tot gevolg, waardoor de CFK's er meer dan anders het ozon afbreken.
Met het zonlicht zullen de temperaturen boven de noordpool stijgen, zullen de parelmoerwolken oplossen en zal het ozongat weer verdwijnen de komende weken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
7 tips voor een koele tuin in de zomer
-
Australië wil vaccin van Janssen niet wegens gelijkenis met dat van AstraZeneca
De Australische overheid heeft besloten om het vaccin van Johnson & Johnson niet aan te kopen omdat het lijkt op dat van AstraZeneca. Dat laatste vaccin wordt in vele landen niet langer aangeraden onder een bepaalde leeftijdsgrens. In België is dat 56 jaar, in Australië 50 jaar. De beslissing is slecht nieuws voor de vaccinatiecampagne, die ook Down Under al kritiek kreeg voor het trage verloop ervan. -
PREMIUM
Geloof het of niet, maar wereld heeft beste jaar ooit achter de rug
2019 was het beste jaar ooit, schrijft The New York Times. Een tegendraadse stelling, want aanslagen, natuurrampen en doemscenario’s over het klimaat geven toch een andere indruk. “Ik heb begrip voor mensen die wakker liggen van al die problemen”, zegt de Vlaamse filosoof Maarten Boudry. “Maar als je écht gaat kijken naar de cijfers, zie je een enorme vooruitgang op heel veel vlakken: kindersterfte, armoede, oorlog, racisme... De wereld ziet er elk jaar beter uit, en dus was 2019 inderdaad het beste jaar ooit.” -
-
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
4
T. rex leefde misschien niet zo solitair als gedacht: “Nieuw bewijs voor soort van roedelgedrag”
Wetenschappers hebben in de Amerikaanse staat Utah voor het eerst een site ontdekt met wat lijkt op een roedel T. rexen. Dit is “meer bewijs dat aantoont dat tyrannosauriërs complexe, grote roofdieren waren, in staat tot sociaal gedrag dat veel gemeen heeft met dat van hun nog levende familieleden, de vogels”, stelt co-auteur van de nieuwe studie, Joe Sertich van het Denver Museum of Nature and Science. -
Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week op het menu: een nieuwe HBO-serie op Streamz met Kate Winslet in de hoofdrol, die niets dan lof en vijfsterrenrecensies kreeg in de internationale pers, een grimmige true crime-documentaire over een moeder die op zoek gaat naar de moordenaars van haar dochter en een Noorse krimi. -
1
Britse studie: “82 procent van positieve sneltesten leverde correct resultaat op”
Meer dan vier op de vijf positieve sneltesten uit een studie van Public Health England bleken ook positief na een PCR-test, die nauwkeuriger is. Dat doet vermoeden dat ook sneltesten heel accuraat zijn, misschien wel meer dan verwacht, maar zeker is dat niet. In ons land ijvert microbioloog Herman Goossens al lang voor het inzetten van sneltesten.
1 reactie
emiel wouters