UITGELEGD. “Besmettingen blijven dalen” versus “daling besmettingen is gestopt”: wat is het nu?
Elke dag worden er gemiddeld 1.813 coronabesmettingen per dag gemeld in België, een daling van 12 procent. Tegelijkertijd daalt de curve niet meer verder. Hoe kan dat?
Delen per e-mail
De dagelijkse cijfers kunnen ook na een jaar corona nog behoorlijk verwarrend zijn. Maar hoe zit het nu, daalt het aantal besmettingen nog of niet?
Kort gezegd: neen, de curve daalt niet meer, zoals op de grafiek te zien is. Tussen dinsdag 9 en maandag 15 februari zijn er gemiddeld 1.813 besmettingen per dag bijgekomen. Tussen maandag 8 en zondag 14 februari waren dat er gemiddeld nog 1.792 per dag. Nu zijn dat er dus méér, en is de daling gestopt.
Toch meldt Sciensano vandaag een daling van 12 procent. De reden daarvoor is op zich eenvoudig: het gezondheidsinstituut vergelijkt de periode van 9 tot en met 15 februari met de periode van 1 tot en met 8 februari, een week eerder dus. En in die periode waren er gemiddeld elke dag 2.068 besmettingen per dag. Op een week tijd is het gemiddelde op die manier effectief met 12 procent gedaald. Tegenover gisteren is het gemiddelde echter met 1,7 procent gestegen.
Alles hangt dus af van de twee periodes die je met elkaar vergelijkt. Sciensano kijkt naar het gemiddelde van een week eerder om een stabiel beeld te krijgen, maar die stabiliteit zit sowieso al in het feit dat er twee gemiddelden met elkaar worden vergeleken.
Ook komende dagen nog stijging
Het gemiddelde wordt overigens altijd berekend met vier dagen vertraging, omdat niet alle positieve testen meteen worden geregistreerd. Vandaag vrijdag krijgen we dus een gemiddelde tot en met vorige maandag. Maar Sciensano geeft in zijn open data ook al altijd de voorlopige cijfers van de laatste dagen mee, en op basis van historische trends kan daarmee al een schatting worden gemaakt van de uiteindelijke cijfers voor die dagen.
Voor dinsdag staan er zo al 2.282 besmettingen op de teller, wat er uiteindelijk waarschijnlijk ongeveer 2.400 zullen worden. Voor woensdag zijn het er tot nu toe 1.357, wat er waarschijnlijk ongeveer 2.700 zullen worden.
Zaagtandprofiel
Zo kan ook het gemiddelde voor de komende dagen al redelijk nauwkeurig voorspeld worden, en daaruit blijkt dat de curve zal blijven stijgen (de lijn na de grijze stippellijn op de grafiek). Morgen zal het gemiddelde zo allicht rond de 1.848 komen te liggen, overmorgen rond de 1.932.
Op die manier gaan we verder in de zigzag-beweging van de vorige weken, met telkens een periode van dalingen, gevolgd door een periode stijgingen. Sciensano-viroloog Steven Van Gucht had het eerder deze week over een zaagtandprofiel in de curve. “Het zou me niet verbazen mochten we volgende week opnieuw lichtjes stijgen”, voorspelde hij toen al.
Ook positiviteitsratio stijgt
De stijgende curve blijkt overigens ook uit de positiviteitsratio: die vergelijkt het aantal positieve testen met het totale aantal afgenomen testen. Vandaag ligt die ratio op gemiddeld 5,23 procent, terwijl er eerder deze week 5,01 procent konden aantikken. Ook dat cijfer zal de komende dagen blijven toenemen.
Lees ook:
Bekijk hier de laatste video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
1
Eerste Arabische Marssonde stuurt eerste foto door
Vijf dagen nadat de onbemande Marssonde van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in een baan rond de Rode Planeet is gekomen, heeft de al-Amal (Hoop) zijn eerste foto van Mars doorgestuurd, zo heeft de feitelijke leider van de Golfstaat, Mohammed bin Zayed, getwitterd. -
3
Feest in de Emiraten: eerste Arabische sonde in baan rond Mars
Feest in de Verenigde Arabische Emiraten: hun Marssonde al-Amal (‘Hoop’) is in een preliminaire baan rond de rode planeet gekomen. Slechts drie landen en het Europese Ruimtevaartbureau ESA gingen hen daar in voor. -
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
PREMIUM1
Sporten helpt ook als je al ziek bent: “Patiënten beseffen niet hoeveel ze kunnen doen om hun kansen te verbeteren”
-
107
Bill Gates: “Rijke landen moeten overschakelen naar synthetisch rundsvlees”
In rijke landen zou alleen nog synthetisch rundvlees mogen gegeten worden. Die opvallende uitspraak heeft Bill Gates gedaan tijdens een interview over zijn nieuwe boek waarin hij oplossingen aanreikt om de opwarming van de aarde aan te pakken. -
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening.
24 reacties
Eli Bos
Jan Martens
oswald billiet
Yolande MARIS
Marc Van Nueten