Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images, VTM

“Tot 90% houdt goede voornemens niet vol”: hoe komt dat? En hoe maak je ze deze keer wel waar? Onze wetenschapsexpert legt uit

Klopt dat?Nu het einde van dit bizarre jaar met rasse schreden nadert, beginnen velen onder ons hun goede voornemens voor het nieuwe jaar al op te lijsten. Maar heeft dat eigenlijk wel zin? Want we lijken ons er toch niet goed aan te kunnen houden. Wetenschapsexpert Martijn Peters gaat dieper in op de (on)zin van goede voornemens en legt uit hoe je ze deze keer wél volhoudt. 

6 reacties

 • Gerard Braeckmans

  3 weken geleden
  En die expert die weet dat allemaal?
 • Hugo Schelstraete

  4 weken geleden
  Ik ga vooral zeer lekker eten, van elke minuut genieten, dus gewoon leven. Voor mij geen gezever om zogezegd gezonde te eten, met nepgroenten op water en sproeistoffen gekweekt.
 • Mieke Vhuyst

  4 weken geleden
  Als je vakantie hebt, dus meer tijd en slaap, is het logisch dat er veel meer haalbaar lijkt omdat het ook effectief zo is op die moment. Jammer genoeg volgt in januari al snel de realiteit en ben je plotseling weer pakweg 10-12 uur per dag kwijt met, voor velen, als kers op de taart nog een hoop stress erbij. Dan ben je natuurlijk niet meer dezelfde als op het moment van je goede voornemens.
 • Hilkens Björn

  4 weken geleden
  Geen goede voornemens maken, dan kan je ze ook niet breken. 1 ding weet ik zeker, ik ga in 2021 veel geld uitgeven.
 • Nico Doupagne

  4 weken geleden
  Mijn goede voornemen is Maak geen goede voornemens Doe gewoon wat je graag doet En vooral geniet ervan
 1. “1 op de 2 Belgen is te zwaar”: twee experts leggen uit hoe je op een gezonde en langdurige manier gewicht verliest
  PREMIUM

  “1 op de 2 Belgen is te zwaar”: twee experts leggen uit hoe je op een gezonde en langdurige manier gewicht verliest

  Wereldwijd zijn de voorbije vijf jaar liefst vijf miljoen mensen vroegtijdig overleden als gevolg van overgewicht en obesitas. Ook België heeft een probleem. “De helft van onze bevolking heeft overgewicht”, stipt prof. Bart Van der Schueren (Obesitaskliniek UZ Leuven) aan. Maar hoe kom je zelf te weten of je al dan niet te zwaar bent? En wat werkt volgens Van der Schueren en diëtiste Sanne Mouha nu écht om gewicht te verliezen? “Iedereen kan 5 à 10% gewicht verliezen, wat meestal al voldoende is om je gezondheid enorm te verbeteren.”
 2. Sterrenwacht gaat mee op zoek naar “strategieën om de baan af te buigen van asteroïden die met aarde kunnen botsen”

  Sterren­wacht gaat mee op zoek naar “strate­gieën om de baan af te buigen van asteroïden die met aarde kunnen botsen”

  De Koninklijke Sterrenwacht mag een gravimeter (meetinstrument waarmee de dichtheid van een bepaalde stof gemeten kan worden) leveren voor de Juventas-satelliet, die binnen zeven jaar moet landen op asteroïde Dimorphos. Het meetinstrument moet de sterkte van het zwaartekrachtsveld van de asteroïde meten en inzichten leveren over “toekomstige strategieën om de baan af te buigen van asteroïden die met de aarde kunnen botsen”.
 1. Ook Nederland laat zes weken tijd tussen inentingen met Pfizer-vaccin om sneller te kunnen inenten

  Ook Nederland laat zes weken tijd tussen inentingen met Pfi­zer-vac­cin om sneller te kunnen inenten

  Mensen die ingeënt worden tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer/BioNTech, krijgen hun tweede prik zes weken na de eerste, in plaats van drie weken. Dat heeft de Nederlandse regering beslist, zo heeft zorgminister Hugo de Jonge gemeld. Ook Denemarken en Frankrijk troffen al eerder dezelfde maatregel om zo sneller meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Ons land blijft bij de aanbevolen termijn van drie weken.
 1. Hilarische beelden van aap die verjaardagsfeestje verpest
  Play
  bizar

  Hilarische beelden van aap die verjaar­dags­feest­je verpest

 2. Hevige protesten in Israël over sluiting religieuze scholen
  Play

  Hevige protesten in Israël over sluiting religieuze scholen

Wetenschap & Planeet