Titaniumbellen kunnen de sleutel vormen in onderzoek naar exploderende sterren
Wetenschappers hebben titanium ontdekt in de overblijfselen van de Cassiopeia A supernova, zo’n 11.000 lichtjaren of wel 104.060 biljoen km ver. Die ontdekking zou kunnen helpen verklaren waarom sommige grote sterren exploderen. Dat zegt een nieuwe studie.
Cassiopeia A is een grote bol van heet, uitzettend gas. Het is het recentste overblijfsel van een geëxplodeerde ster, voor zover bekend. De explosie gebeurde zo’n 340 jaar geleden. Het licht van de supernova bereikte onze aarde voor het eerst rond 1670.
Onderzoekers bekijken Cassiopeia A vaak, omdat het naar astronomische normen redelijk dichtbij is. We kunnen op die manier veel leren over de evolutie van het universum. Wanneer sterren ontploffen, komen hun elementen in de ruimte terecht. Via telescopen zoals NASA’s Chandra X-ray observatorium kunnen wetenschappers ontdekken welke van Cassiopeia A komen.
Elementen die vrijkomen
Er is geweten dat zelfs sterren met een massa groter dan 10 keer onze zon exploderen wanneer ze geen brandstof meer hebben, maar wetenschappers weten niet precies waarom. De explosies hebben ervoor gezorgd dat bepaalde elementen, zoals goud en titanium, overal in ons universum teruggevonden kunnen worden.
“Wetenschappers denken dat het meeste van het titanium dat we gebruiken in ons dagelijks leven geproduceerd is bij het exploderen van sterren”, zegt Toshiki Sato, de hoofdauteur van de studie en assistent-professor aan de Rikkyo-universiteit in Tokio, Japan.
Wanneer sterren exploderen, veranderen ze in een zwart gat of een neutronenster. Bij een neutronenster ontstaan nieuwe elementen. Toen wetenschappers dat fenomeen onderzochten, ontdekten ze dat de energie snel opbrandt, wat ervoor zorgt dat schokgolf vastloopt. Zo wordt een supernova-explosie voorkomen.
Neutrino’s
Nieuwe computersimulaties suggereren een ontbrekend element waardoor de supernova kan doorgaan: neutrino’s. Deze spookachtige deeltjes met een lage massa, gecreëerd wanneer een neutronenster wordt gevormd, kunnen bellen van elementen aanzetten die wegschieten, de schokgolf voortstuwen en een supernova mogelijk maken.
De explosie die de Cassiopeia A-supernova veroorzaakte, werd volgens de nieuwe studie waarschijnlijk aangedreven door neutrino’s. Data van NASA’s Chandra tonen dat sommige structuren weggingen van de supernova. De structuren bevatten titanium en chromium, samen met ijzer.
“We hebben nog nooit eerder die titaniumbellen gezien in de overblijfselen van een supernova. Dit resultaat konden we alleen krijgen door de extreem scherpe afbeeldingen van Chandra”, zegt Keiichi Maeda, co-auteur van de studie en professor aan de Kyoto-universiteit in Japan. “Onze bevindingen zijn een belangrijke stap in het ontdekken hoe deze sterren exploderen tot supernova’s.”
Het onderzoek betekent dat titaniumfragmenten gecreëerd werden, diep in de ster, toen de supernova plaatsvond. De hoeveelheid titanium geproduceerd door deze supernova is meer dan de totale massa van de aarde. De bevindingen ondersteunen ook de theorie dat explosies gedreven door neutrino’s sommige sterexplosies kunnen verklaren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De complottheorie die meer dan 50.000 mensen het leven kostte in Europa: hoe een kleine ijstijd resulteerde in heksenjachten
-
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
-
300.000 jaar oude voetafdrukken gevonden in Duitsland
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
Het zonnetje schijnt en de temperaturen stijgen: we trekken dus met z’n allen massaal naar buiten om te genieten van/op ons terras. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
PREMIUM
“2500 euro, zoveel kreeg ik voor één keer proefkonijn spelen” Bijverdienen met geneesmiddelenonderzoek: lucratief en veilig?
Het klinkt interessant: geld verdienen terwijl je in een ziekenhuisbed nieuwe medicijnen test en bijdraagt aan de wetenschap. Maar het heeft ook een schimmige reputatie van farmaceuten die jou als proefkonijn zien. Is het echt gevaarlijk? En wat verdien je ermee? Pieter Bas Elzinga en Charita Kainama getuigen over hun ervaringen als proefkonijn voor wetenschappelijk onderzoek. -
Gigantische flare van dichtbijzijnde ster Proxima Centauri gespot: “100 keer sterker dan zonnevlam”
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerkoen claeys
wesley netnem