Via algen kwamen de nanodeeltjes in plankton (illustratiefoto) terecht en vervolgens in de vissen die dat opaten.
Volledig scherm
Via algen kwamen de nanodeeltjes in plankton (illustratiefoto) terecht en vervolgens in de vissen die dat opaten. © creative commons - uwe kils

Studie verontrust wetenschappers: “Nanodeeltjes dringen via voedsel door tot in het brein”

Nanomaterialen kunnen diep in de voedselketen doordringen en via voedsel zelfs in de hersenen terechtkomen. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden ontdekt. Ze hebben aangetoond dat nanodeeltjes van goud op deze manier in het brein van vissen kunnen belanden.

7 reacties

 • HUGO COOLSAET

  2 maanden geleden
  Wat was het leven toch eenvoudiger toen men geen fijn stof kon meten en geen nanodeeltjes. De mensen overleden ook en dat zal ook nu zo zijn en blijven. Met of zonder deze kennis. Maar het leidt in elk geval tot een langer leven. Als nu ook de levenskwaliteit mee evolueert kunnen we tot ons 80 jaar gerust blijven werken, met of zonder corona. En nanodeeltjes is niet iets wat we nu uitgevonden of ontwikkeld hebben. het bestaat al zolang als de aarde , alleen, nu kunnen we het meten en zien.
 • Lisette Theunis

  2 maanden geleden
  De miljarden nanodeeltjes die onze verbrandingsovens uitstoten kunnen via de lucht ook binnen dringen in onze organen. Vandaag ligt er niemand wakker van de mogelijke gevolgen voor onze volksgezondheid.
 • Yves Steenssens

  2 maanden geleden
  Intriest zo weinig posters
 • Yovanni Rochus

  2 maanden geleden
  Nu ja, dit was wel langer al geweten. Enkele maanden geleden hadden wetenschappers nanodeeltjes in de uitwerpselen van mensen ontdekt. Dat de nanodeeltjes tot in de hersenen van vissen geraken, was nog niet bekend. Waaraan ik nog niet helemaal uit ben: zijn ze nu zeker van dat nanodeeltjes in de hersenen van mensen zijn? ''Zo is het momenteel nog onbekend in hoeverre nanomaterialen zich precies ophopen in het menselijk lichaam en welke gevolgen ze hebben voor de gezondheid''.
 • Dominique Hermys

  2 maanden geleden
  Er zitten ook nanodeeltjes in het coronavaccin.
 1. Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
  Energie

  Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschake­len: zo bespaar jij op je energiefac­tuur

  Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit.
 1. Zou jij durven? Deze kapper knipt haren met een bijl
  Play

  Zou jij durven? Deze kapper knipt haren met een bijl

 2. Suthep is plots toeschouwer van een strijd tussen een bidsprinkhaan en een vogel
  Play

  Suthep is plots toeschou­wer van een strijd tussen een bidsprink­haan en een vogel

Wetenschap & Planeet