Studie: “Mummies wellicht duizend jaar ouder dan we denken”
Wetenschappers hebben ontdekt dat mummificatie wellicht ouder is dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt na onderzoek van een goed bewaard gebleven lichaam van een edelman genaamd Khuwy.
De oude Egyptenaren gebruikten ongeveer 4.000 jaar geleden al mummificatietechnieken. Dat is maar liefst duizend jaar vroeger dan men tot nu toe dacht. Wetenschappers onderzochten het lichaam van Khuwy, een edelman die in 2019 werd ontdekt in een graf op de necropolis Saqqara. Ze vermoeden dat Khuwy uit het Oude Rijk dateert. Het zou een van de oudste Egyptische mummies zijn die ooit werd ontdekt.
“Als dit inderdaad een mummie uit het Oude Rijk is, moeten alle boeken over de geschiedenis van het Oude Rijk herzien worden”, zegt professor Salima Ikram, hoofd Egyptologie aan de American University in Cairo, aan The Observer.
Bijzondere vondst
Tijdens het mummificatieproces werd het lichaam in natron gedompeld zodat het uitdroogde. De huid werd bedekt met hars, en vervolgens werd het lichaam in met hars bewerkt linnen gewikkeld, waarna het in een sarcofaag werd geplaatst. De organen werden meestal in potten mee begraven met het lichaam.
Tot nu toe werd aangenomen dat mummificatie in het Oude Rijk zeer basaal - en niet altijd succesvol - was. In die vroege periode werden de hersenen nog niet verwijderd, en de overige organen slechts occasioneel. Er ging meer aandacht naar de uiterlijke verschijning van de overledene. Het gebruik van hars was in het Oude Rijk ook veel beperkter.
Opmerkelijk bij Khuwy zijn de verfijning van het mummificatieproces en de gebruikte materialen. Linnen en hars zijn overvloedig aanwezig en van een uitzonderlijk fijne kwaliteit. “Hij geeft een heel andere indruk van mummificatie in het Oude Rijk. Hij lijkt meer op mummies van duizend jaar later”, aldus Ikram.
In de religie van de oude Egyptenaren nam mummificeren een steeds belangrijkere plaats in, omdat zij geloofden dat het lichaam van de dode niet naar het eeuwige leven kon reizen zonder een stoffelijk lichaam dat niet verging.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ESA helpt mee bij ontwikkeling beveiligde kwantumcommunicatie via satelliet
Het Europees Ruimtevaartagentschap ESA gaat meehelpen bij de ontwikkeling van beveiligde kwantumcommunicatie via satelliet, onder meer om cyberaanvallen beter te kunnen afweren. “In de digitale wereld van vandaag wordt het steeds belangrijker om beschermd te blijven tegen cyberaanvallen die gericht zijn op vitale diensten, zoals stroomvoorziening.” -
1
Groene komeet bereikt na 50.000 jaar zijn dichtste punt bij de aarde: waar en hoe kan je hem zien aan de nachtelijke hemel?
Maar liefst 50.000 jaar is C2022 E3 (ZTF) onderweg geweest. Dat is de naam van de groene komeet die voor het laatst in de buurt van de aarde kwam toen de Neanderthalers er nog op rondliepen. Momenteel nadert hij zijn dichtste punt bij de aarde. Maar wat is een komeet precies en hoe spot je hem in de komende nachten? -
13
Wereldprimeur in Nederland: bacteriën eten echt plastic
De bacterie Rhodococcus ruber eet en verteert plastic, zo blijkt uit een nieuwe methode waarin werd gekeken naar de afbraaksnelheid van plastic in de zee waar de Nederlandse Marine microbioloog Maaike Goudriaan aan meewerkte. Maandag verschijnt haar publicatie in het tijdschrift Marine Pollution Bulletin. “Dit is een grote stap vooruit”, zegt Goudriaan aan het Algemeen Dagblad. -
-
Poolse wetenschappers ontdekken eerste zwangere mummie
Poolse wetenschappers denken een wereldprimeur in handen te hebben met de ontdekking van een zwangere mummie. De zwangerschap werd ontdekt bij een scan van een lichaam van circa 2.000 jaar oud. -
Livios
De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is. -
Helpt lachen om je gelukkiger te voelen? Ook als dat fake is?
Maandagen zijn voor velen van ons al niet zo leuk, maar ‘blauwe maandag’ is de dag van het jaar die het meest zou doorwegen op ons gemoed. Of dat echt zo is lees je hier. Maar wat als je zelf je geluk in de hand hebt? Door de hele dag te lachen bijvoorbeeld. Word je effectief gelukkig door te lachen? -
Tweakers
Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.