Steven HWG/Unsplash
Volledig scherm
© Steven HWG/Unsplash

Studie: “Mentaal stimulerende job kan dementie op latere leeftijd uitstellen”

Een mentaal stimulerende of boeiende baan zou dementie op latere leeftijd gemiddeld anderhalf jaar kunnen uitstellen. Dat heeft een internationaal onderzoek uitgewezen dat 17 jaar duurde. De productie van bepaalde eiwitten wordt namelijk verminderd, zodat die stoffen de hersenen pas later kunnen verstoren en geheugenverlies veroorzaken. 

 1. Ook in ons land nieuwe coronavariant die besmettelijkste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?

  Ook in ons land nieuwe coronavari­ant die besmette­lijk­ste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?

  In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe stam van het coronavirus opgedoken die experten op het puntje van hun stoel heeft. AY.4.2 is een afstammeling van de bekende deltavariant en zou volgens de eerste onderzoeksresultaten “de meest besmettelijke coronavirusstam” zijn “sinds het begin van de pandemie”. Wat is er aan de hand? Is de stam ook al opgedoken in ons land? En moeten we ons zorgen maken? Viroloog Marc Van Ranst geeft uitleg.
 2. Man met Alzheimer vergeet dat hij getrouwd is met zijn vrouw. Hij vraagt haar ten huwelijk en ze trouwen opnieuw

  Man met Alzheimer vergeet dat hij getrouwd is met zijn vrouw. Hij vraagt haar ten huwelijk en ze trouwen opnieuw

  Peter Marshall (56) wist niet meer dat de vrouw (54) die naast hem zat - zijn ‘favoriete persoon’ - al zijn echtgenote was. De man uit de Amerikaanse staat Connecticut die lijdt aan jongedementie, werd voor de tweede keer verliefd. Peter kon zich zijn vrouw en hun eerste huwelijk helemaal niet herinneren en toen hij voorstelde om te huwen, zei Lisa voor een tweede keer volmondig ‘ja’. Ondanks de hartverscheurende diagnose die haar man drie jaar geleden heeft gekregen, beschouwt Lisa zichzelf als “de gelukkigste vrouw ter wereld”.
 1. ‘Actieve’ videogames zijn gunstig voor mensen met dementie, blijkt uit KU Leuven-onderzoek: “Het vertraagt en verlicht de symptomen”
  Leuven

  ‘Actieve’ videogames zijn gunstig voor mensen met dementie, blijkt uit KU Leu­ven-onderzoek: “Het vertraagt en verlicht de symptomen”

  Een actief videospel, waarbij beweging aan te pas komt, kan bij mensen met dementie de werking van de hersenen, de mobiliteit en symptomen van depressie verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven bij 45 bewoners van woonzorgcentra. Het is de eerste keer dat zo’n studie is uitgevoerd. “Dit is bemoedigend, want de snelheid waarmee ouderen reageren, is belangrijk om een val te vermijden.”

Wetenschap & Planeet