Studie: financiële hulp voor arme moeders stimuleert hersenactiviteit van hun baby's
Arme moeders een maandelijkse financiële injectie geven, dat kan bij hun baby’s de hersenactiviteit verhogen, zo blijkt uit een net gepubliceerde studie. Een correlatie tussen kinderarmoede en een verschillende hersenfunctie is al langer wetenschappelijk vastgesteld, maar een rechtstreeks causaal verband tussen beide bleek veel moeilijker aan te tonen.
Duizend moeders met een laag inkomen deden mee aan het onderzoek. De mama’s van jonge kindjes kregen een jaar lang elke maand een onvoorwaardelijke financiële steun van 333 dollar (295 euro). De wetenschappers stelden een sterkere hersenactiviteit op hoge frequentie vast bij de gezonde baby’s van 1 jaar oud. Dat wordt in verband gebracht met een beter functioneren op het gebied van taal, cognitie en sociaal-emotioneel gedrag.
De deelnemers aan de studie hadden diverse achtergronden. De meesten waren zwart of Latijns-Amerikaans, afkomstig uit New York City, New Orleans, Minneapolis-Saint Paul en Omaha. Ze hadden een gemiddeld jaarlijks gezinsinkomen van iets meer dan 20.000 dollar of zo’n 18.000 euro. Dat komt neer op 1.500 euro per maand. De injectie van 295 euro verhoogde hun inkomen dus met ongeveer 20 procent.
De families van de kinderen uit de controlegroep kregen elke maand een bijdrage van 20 dollar (nog geen 18 euro). Bij die baby’s werd geen verhoogde hersenactiviteit vastgesteld.
Net als in ons land stijgt ook in de VS de kinderarmoede, van 14,4 procent in 2019 naar 16,1 procent in 2020. Zo’n 11,6 miljoen kinderen leven in armoede in de VS. Dat is zoveel als heel de Belgische bevolking.
In december liep een Amerikaans overheidsprogramma af dat tot 3.600 dollar (3.190 euro) per jaar voorzag voor gezinnen met kinderen. Volgens sommige schattingen werd de kinderarmoede daardoor gehalveerd. Maar het systeem is stopgezet, omdat het de Democratische senator Joe Manchin aanspoorde om zich te verzetten tegen het sociaal hervormingsplan van 2 biljoen dollar van president Joe Biden. Volgens Manchin zouden gezinnen met de uitkeringen drugs kunnen kopen, zo meldden ABC en de Huffington Post. Uit officiële peilingen bleek dat het geld vooral naar voeding en kinderverzorging ging. Republikeinen zijn op hun beurt tegen een onvoorwaardelijke financiële steun omdat het de staat veel geld kost en de ouders zou ontmoedigen te gaan werken.
Of de studie een argument zou zijn om arme gezinnen een financiële steun van 300 dollar per maand te geven, dat vindt neurowetenschapper Charles A. Nelson van Harvard “voorbarig”, al noemt hij het onderzoek, waarvoor hij overigens adviseur was, in de New York Times ook “potentieel baanbrekend”.
Nog in de krant stellen wetenschappers dat de toename van de hersenactiviteit bij de kindjes duidelijk was, maar tegelijkertijd ook erg bescheiden. Ze vergeleken het met het opschuiven van plaats 81 naar plaats 75 in een rij van 100 mensen. Bovendien valt het volgens hen nog te bezien of de veranderingen in hersenpatronen zich ook zullen vertalen in betere vaardigheden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemische infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”
Corona is nog niet volledig achter de rug of iedereen heeft het al over een nieuwe pandemie. Deze keer gelukkig eentje die enkel op ons scherm te zien is - althans voorlopig toch. In de populaire HBO-reeks ‘The Last of Us’ teistert een schimmelinfectie de wereld en verandert iedereen in een bloeddorstig monster. Maar hoe realistisch is dit? Zou het ons ooit ook echt kunnen overkomen? En hoe gevaarlijk zijn schimmels echt? We vroegen het aan microbioloog Hans Carolus (KU Leuven). -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
10
Iran ontdekt op één na grootste voorraad van zeldzaam aardmetaal
Iran heeft naar eigen zeggen de op één na grootste voorraad lithium ter wereld ontdekt in de provincie Hamedan, in het westen van het land. Lithium wordt wel eens omschreven als ‘wit goud’. Het zeldzame metaal is de jongste tijd veelgevraagd. Het is een belangrijk onderdeel voor herlaadbare batterijen voor bijvoorbeeld smartphones, laptops of elektrische voertuigen. -
-
4
“In 2024 vliegen er opnieuw mensen naar de maan” NASA kondigt plannen aan voor Artemis II missie
Ongeveer drie maanden zijn er verstreken sinds NASA’s Orion-ruimtevaartuig in de Stille Oceaan terechtkwam na zijn vlucht naar de maan en terug. Na een zorgvuldige beoordeling van de succesvolle Artemis-I missie werd er besloten dat het tijd is voor de volgende stap. Voor het eerst sinds 1972 zullen astronauten opnieuw naar de maan reizen. “Ons doel voor de lancering van Artemis-II is november 2024”, aldus Jim Free (NASA chief of human exploration for deep space). -
PREMIUM
Is een 'powernap' goed voor je of niet? Wetenschappers onderzochten waarom je baas best een dutjesruimte voorziet
Onze slaapkwaliteit is enorm belangrijk voor onze prestaties op de werkvloer. Ter gelegenheid van ‘wereldslaapdag’ geeft de Belgische Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde (BASS) werknemers én hun bazen advies: voel je je slaperig, doe een powernap. En werkgevers: voorzie hiervoor de nodige ruimte. Maar hoe ziet een ideale middagdut er volgens de wetenschap uit? En wat zijn de voor- en nadelen? We vroegen het aan wetenschapsjournalist Martijn Peters. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten.