Illustratiefoto van een jongetje van negen maanden met sensoren op het hoofd om een elektro-encefalogram te maken.
Volledig scherm
Illustratiefoto van een jongetje van negen maanden met sensoren op het hoofd om een elektro-encefalogram te maken. © Getty Images

Studie: financiële hulp voor arme moeders stimuleert hersenactiviteit van hun baby's

Arme moeders een maandelijkse financiële injectie geven, dat kan bij hun baby’s de hersenactiviteit verhogen, zo blijkt uit een net gepubliceerde studie. Een correlatie tussen kinderarmoede en een verschillende hersenfunctie is al langer wetenschappelijk vastgesteld, maar een rechtstreeks causaal verband tussen beide bleek veel moeilijker aan te tonen.

 1. Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemische infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”
  PREMIUM

  Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemi­sche infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”

  Corona is nog niet volledig achter de rug of iedereen heeft het al over een nieuwe pandemie. Deze keer gelukkig eentje die enkel op ons scherm te zien is - althans voorlopig toch. In de populaire HBO-reeks ‘The Last of Us’ teistert een schimmelinfectie de wereld en verandert iedereen in een bloeddorstig monster. Maar hoe realistisch is dit? Zou het ons ooit ook echt kunnen overkomen? En hoe gevaarlijk zijn schimmels echt? We vroegen het aan microbioloog Hans Carolus (KU Leuven).
 1. “In 2024 vliegen er opnieuw mensen naar de maan” NASA kondigt plannen aan voor Artemis II missie
  4

  “In 2024 vliegen er opnieuw mensen naar de maan” NASA kondigt plannen aan voor Artemis II missie

  Ongeveer drie maanden zijn er verstreken sinds NASA’s Orion-ruimtevaartuig in de Stille Oceaan terechtkwam na zijn vlucht naar de maan en terug. Na een zorgvuldige beoordeling van de succesvolle Artemis-I missie werd er besloten dat het tijd is voor de volgende stap. Voor het eerst sinds 1972 zullen astronauten opnieuw naar de maan reizen. “Ons doel voor de lancering van Artemis-II is november 2024”, aldus Jim Free (NASA chief of human exploration for deep space).
 2. Is een 'powernap' goed voor je of niet? Wetenschappers onderzochten waarom je baas best een dutjesruimte voorziet
  PREMIUM

  Is een 'po­wernap' goed voor je of niet? Wetenschap­pers onderzoch­ten waarom je baas best een dutjesruim­te voorziet

  Onze slaapkwaliteit is enorm belangrijk voor onze prestaties op de werkvloer. Ter gelegenheid van ‘wereldslaapdag’ geeft de Belgische Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde (BASS) werknemers én hun bazen advies: voel je je slaperig, doe een powernap. En werkgevers: voorzie hiervoor de nodige ruimte. Maar hoe ziet een ideale middagdut er volgens de wetenschap uit? En wat zijn de voor- en nadelen? We vroegen het aan wetenschapsjournalist Martijn Peters.