Voornamelijk het belang van het mondmasker wordt benadrukt met de recente studie.
Volledig scherm
Voornamelijk het belang van het mondmasker wordt benadrukt met de recente studie. © Getty Images/Westend61

Studie: coronavirus verliest binnen vijf minuten tot 90 procent van zijn besmettelijkheid

Het coronavirus zou binnen vijf minuten tot 90 procent van zijn besmettelijkheid verliezen. Dat blijkt althans uit de bevindingen van enkele onderzoekers aan de University of Bristol (Engeland). In vochtige ruimtes verspreidt het virus zich wat langer. 

 1. Zuid-Afrikaanse wetenschappers: “Omikron kan einde van epidemie inluiden”
  Play

  Zuid-Afrikaanse wetenschap­pers: “Omikron kan einde van epidemie inluiden”

  “Omikron kan het einde van de epidemische fase van de Covid-pandemie inluiden.” Dat besluit een team van Zuid-Afrikaanse wetenschappers na een analyse van de hospitalisaties in het Steve Biko Academic Hospital in Pretoria. “De omikronvariant grijpt opmerkelijk snel om zich heen, maar is een stuk minder ziekmakend”, aldus de onderzoekers. Hugo Tempelman, een Nederlandse arts in Zuid-Afrika, tempert voorlopig het optimisme. Hij vindt die conclusie op dit moment nog “een beetje gevaarlijk”.
 2. Eerste Belgische ‘True Crime’-serie komt naar Streamz en Play4
  TV

  Eerste Belgische ‘True Cri­me’-se­rie komt naar Streamz en Play4

  ‘True Crime Belgium’ wordt de eerste true-crimereeks van Belgische bodem. De 16-delige docureeks met Belgische misdaadverhalen, bevat getuigenissen van speurders, onderzoeksrechters, openbare aanklagers, nabestaanden en slachtoffers die de misdaad overleefden. De verhalen komen uitgebreid aan bod op het scherm en leven ook verder in audio, dankzij een nieuw partnership met de Belgische true-crimepodcast ‘De Volksjury’.
 3. Geen mondmasker op lagere school meer? Acteur Mathijs F. Scheepers (47) vecht de verplichting aan bij Raad van State: “Maatregel is compleet buiten proportie”
  PREMIUM

  Geen mondmasker op lagere school meer? Acteur Mathijs F. Scheepers (47) vecht de verplich­ting aan bij Raad van State: “Maatregel is compleet buiten proportie”

  De Raad van State buigt zich vandaag over de mondmaskerplicht van kinderen in de lagere school. “Onze eigen grondwet en het internationale recht zijn duidelijk: kinderen krijgen meer juridische bescherming dan volwassenen wanneer ingrijpende maatregelen nodig zijn. Met andere woorden: de mondmaskerplicht op school zou pas ingevoerd mogen worden wanneer alle andere coronamaatregelen voor volwassenen uitgeput zijn. Dat is niet het geval”, zegt acteur Mathijs F. Scheepers (47), die één van de twee ouders is die de zaak bij de Raad van State aanhangig maakte. Volgt de Raad die argumentatie, hoeven kinderen maandag hun mondmasker dus niet meer opzetten in de klas.
 1. Viroloog Neyts: “Je kan niet om de zoveel maanden mensen een booster geven, maar kwetsbaren moeten wel een vierde prik krijgen”
  Play

  Viroloog Neyts: “Je kan niet om de zoveel maanden mensen een booster geven, maar kwetsbaren moeten wel een vierde prik krijgen”

  De boostercampagne tegen het coronavirus is in ons land op kruissnelheid. Bijna 41 procent van de Belgen kregen al een derde prik. In Israël kijkt de regering ondertussen naar een vierde prik voor 60-plussers, medisch personeel en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Ook bij ons ligt de vierde prik op tafel, zo zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bij VTM Nieuws. Zullen we ons om de zoveel maanden moeten laten boosteren? Volgens viroloog Johan Neyts (KU Leuven) heeft het in ieder geval zin om hoogbejaarden en mensen met een verzwakt immuunsysteem een vierde dosis te geven.
 2. Topviroloog Peter Piot en zijn vrouw en vaccinexperte Heidi Larson houden vurig pleidooi voor vaccinatie: "Zonder te prikken gaan we er niet uit geraken”
  PREMIUM

  Topviro­loog Peter Piot en zijn vrouw en vaccinex­per­te Heidi Larson houden vurig pleidooi voor vaccinatie: "Zonder te prikken gaan we er niet uit geraken”

  We zijn een van de meest geprikte regio’s ter wereld en toch zitten we nog steeds in het corona-moeras. Buurland Duitsland gaat het vaccin volgende maand verplichten. Buurland Frankrijk gaat niet-gevaccineerden koeioneren. Wat rest er ons? Het vragen aan topviroloog Peter Piot (72) en zijn Amerikaanse vrouw Heidi Larson (64), wereldautoriteit in het bestrijden van vaccintwijfel, leek ons weinig kwaad te kunnen.
 3. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.

Wetenschap & Planeet