Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

Studie bewijst: tweede coronagolf was vooral te wijten aan varianten

De tweede coronagolf in Europa was vooral te wijten aan de verspreiding van de verschillende varianten van het virus. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten KU Leuven en ULB. Meer dan de helft van de Covid-19-stammen die in de late zomer van 2020 in Europa circuleerden, werden pas geïntroduceerd na 15 juni. Dat wijst erop dat versoepelingen en internationale reizen een belangrijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de tweede golf. 

  1. NASA wil twee nieuwe helikopters naar Mars sturen die bodemstalen van planeet kunnen vervoeren

    NASA wil twee nieuwe helikop­ters naar Mars sturen die bodemsta­len van planeet kunnen vervoeren

    Na de succesvolle missie van de Marshelikopter ‘Ingenuity’ wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nog twee andere minihelikopters naar de rode planeet sturen. De twee helikopters moeten eerder genomen bodemstalen verzamelen, die vervolgens naar de Aarde kunnen worden teruggestuurd. Dat hebben de NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekendgemaakt op een persconferentie.
  2. Pfizer-vaccin “iets minder effectief” tegen Indiase variant coronavirus

    Pfi­zer-vac­cin “iets minder effectief” tegen Indiase variant coronavi­rus

    Een volledige vaccinatie met twee Pfizer-vaccins blijft effectief en toont slechts een “licht verminderde” effectiviteit tegenover de Indiase coronavariant, in vergelijking met de Britse. Dat besluit het Franse Institut Pasteur na laboratoriumproeven. Eén dosis van het AstraZeneca-vaccin is dan weer “weinig tot helemaal niet effectief” tegen de Indiase variant van het coronavirus, volgens het onderzoek. Voor de effectiviteit van beide dosissen ontbrak het aan data in het onderzoek.

Wetenschap & Planeet