Terwijl er Vikingen waren die brutale rooftochten hielden tot in Rusland en het Midden-Oosten en ook slavenhandel bedreven, stichtten ze ook een stad als Dublin in Ierland en gaven de naam "Noormannen" aan de streek Normandië in Frankrijk.
Volledig scherm
Terwijl er Vikingen waren die brutale rooftochten hielden tot in Rusland en het Midden-Oosten en ook slavenhandel bedreven, stichtten ze ook een stad als Dublin in Ierland en gaven de naam "Noormannen" aan de streek Normandië in Frankrijk. © Shutterstock

Stigma ontkracht: niet alle Vikingen waren blond, Scandinavisch of bloeddorstige plunderaars

Nee, niet alle Vikingen waren blond, en ze hadden ook niet allemaal lange baarden. Meer zelfs, al komt het woord ‘Viking’ van de Scandinavische term ‘vikingr’ (piraat), niet alle Vikingen kwamen vanuit Scandinavië. Dat schrijven Deense en Britse onderzoekers in een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het vakblad Nature.

  1. Zwart gat scheurt ster aan flarden tot er slechts een ‘spaghettisliert’ overblijft

    Zwart gat scheurt ster aan flarden tot er slechts een ‘spaghetti­sliert’ overblijft

    Zwarte gaten blijven wellicht de meest mysterieuze alsook indrukwekkende verschijnselen in de ruimte. Zo kan het een ster zonder aarzelen opslokken, tot er slechts een ‘spahettisliert’ overblijft: een adembenemend schouwspel dat astronomen onlangs konden registreren met behulp van de Very Large Telescope (VLT) en de New Technology Telescope (NTT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO).

Wetenschap & Planeet