De 57-jarige Bernardeta Gómez, die zestien jaar geleden blind werd door een zenuwaandoening, kreeg het implantaat als eerste.
Volledig scherm
De 57-jarige Bernardeta Gómez, die zestien jaar geleden blind werd door een zenuwaandoening, kreeg het implantaat als eerste. © Screenshot Twitter/El País English Edition

Spaanse wetenschappers testen hersenimplantaat bij blinde vrouw: “Ik kon opnieuw vormen en letters zien"

Wetenschappers van de Spaanse universiteit Miguel Hernández de Elche, gelegen in de provincie Alicante, hebben een hersenimplantaat ontworpen waarmee blinde mensen opnieuw vormen zouden kunnen waarnemen. De 57-jarige Bernardeta Gómez, die zestien jaar geleden blind werd door een zenuwaandoening, kreeg het implantaat als eerste. Het onderzoek is mogelijk een doorbraak. Zo is het de eerste keer dat de technologie op een blind persoon wordt toegepast. 

  1. Rekensom: als omikronvariant minder ziekmakend is dan deltavariant, is het dan niet beter om nieuwe variant te laten circuleren?

    Rekensom: als omikronva­ri­ant minder ziekmakend is dan deltavari­ant, is het dan niet beter om nieuwe variant te laten circuleren?

    “Uit de eerste gegevens uit Zuid-Afrika blijkt dat het een relatief milde aandoening is”, zo zei epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) vanmorgen bij HLN LIVE over de omikronvariant. Het zijn slechts vermoedens, want veel is er nog niet geweten over de nieuwe variant. Als deze echt minder ziekmakend blijkt te zijn, is het dan niet beter om de nieuwe variant te laten rondgaan? Een rekensom van de Nederlandse epidemioloog Marino van Zelst leert ons alvast van niet.

Wetenschap & Planeet