Smeltende ijskappen kunnen zeespiegel met extra 44 centimeter doen stijgen
Als de uitstoot van broeikasgassen in het huidige tempo doorgaat, zou het gezamenlijke smeltwater van de ijskappen op Groenland en Antarctica tegen 2100 kunnen bijdragen tot een extra zeespiegelstijging van 44 centimeter, bovenop wat de recente opwarming al in gang heeft gezet.
Delen per e-mail
Deze nieuwe schatting is het resultaat van een internationale samenwerking van meer dan 60 ijs-, oceaan- en atmosfeerwetenschappers, waaronder wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De resultaten van dit Ice Sheet Model Intercomparison Project (ISMIP6), onder leiding van NASA's Goddard Space Flight Center, werden vandaag gepubliceerd in een speciale uitgave van het tijdschrift The Cryosphere.
"De sterkte van dit project is dat voor de eerste keer bijna alle bestaande ijskapmodellen dezelfde experimenten hebben uitgevoerd onder dezelfde klimaatscenario's, zodat we een beter beeld kunnen vormen van de onzekerheid als gevolg van verschillen in ijsdynamica en toekomstige oceanische en atmosferische condities. Dit is een grote stap voorwaarts om het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) beter te kunnen informeren", licht glacioloog Philippe Huybrechts van de VUB toe.
Een van de grootste onzekerheden als het gaat over hoeveel de zeespiegel in de toekomst zal stijgen, is hoeveel de ijskappen hiertoe zullen bijdragen
Twee scenario’s
Het ISMIP6-team onderzocht twee verschillende scenario's die het IPCC had uitgewerkt: één met een snelle stijging van de koolstofuitstoot en een andere met een lagere uitstoot. “Een van de grootste onzekerheden als het gaat over hoeveel de zeespiegel in de toekomst zal stijgen, is hoeveel de ijskappen hiertoe zullen bijdragen," zegt projectleider en ijswetenschapper Sophie Nowicki. "En hoeveel de ijskappen bijdragen is dan weer afhankelijk van wat het klimaat zal doen."
In een scenario met hoge emissies stelden het ISMIP6-team vast dat het smeltwater van de Groenlandse ijskap tegen 2100 zou leiden tot een extra zeespiegelstijging van gemiddeld 9 centimeter, met een onzekerheid van ± 5 centimeter. In het lagere emissiescenario zou het verlies van de ijskap het mondiale zeeniveau met ongeveer 3 centimeter doen stijgen, met een onzekerheid van ±1.5 centimeter. Deze stijging komt bovenop de 6 millimeter zeespiegelstijging die al onontkoombaar is als gevolg van de opwarming van de aarde sinds het begin van de industriële revolutie.
Antarctische ijskap
Het ISMIP6 -team analyseerde ook de Antarctische ijskap, wat veel moeilijker te voorspellen valt: in West-Antarctica doen de warme oceaanstromen de bodem van grote drijvende ijsplaten smelten, terwijl de enorme Oost-Antarctische ijskap aan massa kan winnen, omdat de temperaturen daar voor meer sneeuwval zorgen. De resultaten wijzen hier dan ook op een groter scala aan mogelijkheden: van een stijging van het zeeniveau tegen 2100 met 30 centimeter tot zelfs een daling met 8 centimeter.
De regionale projecties tonen de grootste impact in West-Antarctica, met een stijging van de zeespiegel tot 18 centimeter tegen 2100 in de warmste omstandigheden. Voor beide ijskappen samen liggen de projecties tussen 0 en 20 centimeter (laag emissiescenario) en -4 en +44 centimeter (hoog emissiescenario).
De driedimensionale stromingsmodellen van de VUB werden meer dan 30 jaar geleden ontwikkeld en waren lang de enige van hun soort. Ze lagen aan de basis van de zeespiegelprojecties van de polaire ijskappen in eerdere IPCC klimaatrapporten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
Wetenschappers waarschuwen dat niveau van Kaspische Zee 9 tot 18 meter gaat dalen
De spiegel van de Kaspische Zee kan aan het eind van deze eeuw minstens 9 meter zijn gedaald, maar het kan zelfs het dubbele worden. Dat hebben Duitse en Nederlandse wetenschappers berekend, meldt de Universiteit Utrecht dinsdag. De enorme daling heeft grote gevolgen voor ecosystemen en mensen en kan ook spanningen tussen landen gaan veroorzaken. -
Youfone gaat in april van start in België op netwerk van Proximus
-
-
Wat na massale immuniteit voor coronavirus? Nog amper vervelende kinderinfectie of gewone verkoudheid
We kunnen er op dit moment alleen maar van dromen, maar ooit is deze lastige coronaperiode voorbij. Als we wereldwijd voldoende immuniteit hebben opgebouwd tegen het nieuwe coronavirus, voorspellen wetenschappers dat het enkel nog zal overleven als een doodgewone verkoudheid, vooral nog wat vervelend voor de allerkleinsten. Dat blijkt uit een pas gepubliceerde studie. -
Immuungeheugen van covidpatiënten sterker dan gedacht: tot 8 maanden beschermd tegen een herbesmetting
Uit nieuwe resultaten van een Amerikaanse studie aan het Jolla Institute for Immunology blijkt dat Covidpatiënten zeker acht maanden immuun zijn voor een herbesmetting. Dat betekent dat ons immuungeheugen SARS-Cov-2 alweer twee maanden langer herkent dan bij vorige studies naar voren werd geschoven. Het resultaat werd gepubliceerd op de website van Science Magazine. -
Noordpool te warm om nog arctisch genoemd te worden: “Snelheid van veranderingen is opmerkelijk”
Het woord ‘arctisch’ is zo langzamerhand aan een herdefiniëring toe. De omstandigheden in het gebied rond de Noordpool veranderen zo snel, dat het eens bevroren landschap nu een nieuw klimaatregime lijkt in te gaan, waarin niets voorspelbaar is. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium.
14 reacties
Marc Vleugels
Pieter De Ruyter
Wilfried Mattheus
Guy Snoeckx
Matthias Verbeure