Volledig scherm
© iStock

Smeltende ijskappen kunnen zeespiegel met extra 44 centimeter doen stijgen

Als de uitstoot van broeikasgassen in het huidige tempo doorgaat, zou het gezamenlijke smeltwater van de ijskappen op Groenland en Antarctica tegen 2100 kunnen bijdragen tot een extra zeespiegelstijging van 44 centimeter, bovenop wat de recente opwarming al in gang heeft gezet.

14 reacties

 • Marc Vleugels

  4 maanden geleden
  Rudy DS, die landwinning stelt in % niets voro en als de zee een meter stijgt verlies je die terug.
 • Pieter De Ruyter

  4 maanden geleden
  De zeespiegel stijgt nu met 6 mm per jaar ! 20 jaar geleden was dat 3 mm per jaar en 40 jaar geleden 1,8 mm per jaar.Er komt een tijd,dat er geen strand meer zal zijn bij hoogtij,in Oostende zou dit nu al het geval zijn indien men het strand niet ieder zou opspuiten,hetgeen overigens miljoenen euro's kost.
 • Wilfried Mattheus

  4 maanden geleden
  Goede opmerking van GS, en bedenk ook dat de 44cm een globaal gemiddelde stijging is maw afhankelijk van het plaatselijk zwaartekrachtsveld kan het meer als het dubbele zijn! In een rivier die gemiddeld 44cm diep is kan men verdrinken...
 • Guy Snoeckx

  4 maanden geleden
  Paul, 44cm is niets om wakker over te liggen? Bedenk dan even dit. Daar waar bepaalde stranden een hellingspercentage van 1% hebben, betekent elke cm verticaal een landverlies van 1m horizontaal. 44cm = 44 meter. Bedenk dan ook even wat dat betekent bij een springtij en bv zware storm met wind die landinwaarts blaast. En dan mag je nog niet nadenken over de totale zeespiegelstijging. Dit afdoen als verwaarloosbaar lijkt me niet de beste strategie.
 • Matthias Verbeure

  4 maanden geleden
  20 cm, 1 meter, 5 meter of 10 meter zijn toch wel serieuze verschillen. Ik hoop dat het een paar meter wordt want dan lig ik in de toekomst mogelijk dichter aan de kust waardoor mijn bouwgrond in waarde gaat stijgen. Iedere meter telt.
 1. Ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste: "Ik vond mezelf ook mooi toen ik zwaarder was"
  Play

  Ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste: "Ik vond mezelf ook mooi toen ik zwaarder was"

 2. Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen door storm Christoph
  Play

  Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen door storm Christoph

Wetenschap & Planeet