Situatie nog erger dan gedacht: “Poolijs smelt aan snelste tempo van de laatste 1500 jaar”
GLOBAL WARMINGAl twaalf jaar lang brengt een internationaal team van wetenschappers elk jaar een rapport uit over de toestand van de Noordpool. Daarvoor onderzoeken ze onder andere de gemiddelde luchttemperatuur, het smelten van het zee-ijs en het verlies van de permafrost, de permanent bevroren ondergrond. Dinsdag maakte het Amerikaanse klimaatbureau NOAA de verbijsterende resultaten van 2017 bekend. “Wat op de Noordpool gebeurt, blijft niet op de Noordpool. Het heeft gevolgen voor de rest van de planeet,” stelt NOAA-baas Timothy Gallaudet.
Delen per e-mail
De ‘2017 Arctic Report Card’ werd opgesteld door 85 wetenschappers uit twaalf verschillende landen. De bevindingen werden vandaag besproken tijdens een congres in New Orleans.
Volgens het rapport kende de Noordpool zijn tweede warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1900.
De regio warmt dubbel zo snel op als de rest van de wereld omwille van een proces dat ‘Arctische amplificatie’ wordt genoemd. Daarbij smelt het zee-ijs door warmere lucht- en watertemperaturen, waarbij donkerder oceaanwater wordt blootgesteld aan het inkomende zonlicht. Aangezien het water van de oceaan minder licht weerkaatst dan het ijs, absorberen de oceanen meer warmte, waardoor de zee en de lucht verder opwarmen en dat vormt dan in deze vicieuze cirkel opnieuw aanleiding voor een verdere smelting van het zee-ijs.
Minste poolijs sinds begin van metingen
De metingen in maart 2017, wanneer het zee-ijs normaal gezien op zijn hoogtepunt moet zijn, leverden bedroevende resultaten op. De omvang van het Arctisch poolijs bleek de kleinste sinds het begin van de metingen in 1979. “Ongeveer 79 procent van het Arctisch zee-ijs is dun en amper een jaar oud. In 1985 was 45 procent van dat ijs nochtans dik, ouder ijs,” zegt NOAA-wetenschapster Emily Osborne. De tien laagste zee-ijsniveaus werden gedurende de voorbije elf jaar gemeten, haalt ze aan.
Uit nieuw onderzoek van fossielen, koralen en schelpen blijkt dat de temperaturen op de Noordpool stijgen en dat het zee-ijs afneemt aan tempo’s die ongezien zijn in de voorbij 1500 jaar. Die dramatische veranderingen gaan gepaard met de grootste toename van de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht, stelt het rapport.
Waarschuwing
“De Noordpool maakt de meest ongeziene transitie in de geschiedenis van de mensheid door,” zegt Jeremy Mathis, hoofd van het Arctische onderzoeksprogramma van NOAA. “2017 blijft ons aantonen dat de trend waarbij de Noordpool een erg andere plaats wordt dan zelfs maar tien jaar geleden zich verder zet,” gaat hij verder. Volgens de wetenschapper heeft de evolutie op de Noordpool consequenties voor iedereen in het noordelijk halfrond: “We willen dat elke Amerikaan weet dat deze veranderingen een impact zullen hebben op ieder van ons.” Hij haalde daarbij voorbeelden aan van klimaatvluchtelingen, extreme weersomstandigheden en hogere voedselprijzen die mogelijk allemaal in verband kunnen gebracht worden met de snelle klimaatverandering op de Noordpool.
De Noordpool was altijd de koelkast van de planeet, maar de deur van de koelkast is blijven openstaan.
Veranderingen in de Noordpool kunnen een invloed hebben op de visvoorraden. Meer ijsvrije poolzomers kunnen daarnaast ook de concurrentie tussen landen om grondstoffen in voorheen onbereikbare gebieden aanwakkeren. Bovendien kunnen veranderingen in Arctisch zee-ijs en temperaturen een effect hebben op het weer elders in de wereld. “De Noordpool was altijd de koelkast van de planeet, maar de deur van de koelkast is blijven openstaan,” aldus Mathis.
Smeltende permafrost
De onderzoekers stelden ook vast dat de permafrost, waarop veel gebouwen, wegen en pijpleidingen gebouwd zijn, het voorbije jaar recordtemperaturen bereikte en soms zelfs het dooipunt overschreed. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de bebouwing wanneer de grond smelt en verschuift, stelt het rapport.
Hoewel data van de permafrostmetingen telkens met een jaar vertraging naar buiten komen, geven voorlopige metingen van de VS en Canada nu al aan dat de permafrosttemperaturen de hoogste ooit gemeten zijn, zegt Vladimir Romanovsky, professor aan de Universiteit van Alaska in Fairbanks. Bij de smelting van de permafrost komen bovendien meer broeikasgassen, waaronder methaan, vrij. Dit werkt op zijn beurt de global warming in de hand.
Veel wetenschappers vermoeden dat de Arctische Oceaan tegen 2050 volledig ijsvrij zal zijn tijdens de zomermaanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Ook Nederland laat zes weken tijd tussen inentingen met Pfizer-vaccin om sneller te kunnen inenten
Mensen die ingeënt worden tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer/BioNTech, krijgen hun tweede prik zes weken na de eerste, in plaats van drie weken. Dat heeft de Nederlandse regering beslist, zo heeft zorgminister Hugo de Jonge gemeld. Ook Denemarken en Frankrijk troffen al eerder dezelfde maatregel om zo sneller meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Ons land blijft bij de aanbevolen termijn van drie weken. -
Sterrenwacht gaat mee op zoek naar “strategieën om de baan af te buigen van asteroïden die met aarde kunnen botsen”
De Koninklijke Sterrenwacht mag een gravimeter (meetinstrument waarmee de dichtheid van een bepaalde stof gemeten kan worden) leveren voor de Juventas-satelliet, die binnen zeven jaar moet landen op asteroïde Dimorphos. Het meetinstrument moet de sterkte van het zwaartekrachtsveld van de asteroïde meten en inzichten leveren over “toekomstige strategieën om de baan af te buigen van asteroïden die met de aarde kunnen botsen”. -
-
IMF-baas Christine Lagarde waarschuwt: "We zullen gebraden, geroosterd en gegrild worden"
Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds, waarschuwt voor een "duistere toekomst" als de wereld niet onmiddellijk in actie schiet tegen de klimaatverandering. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
Amerikaanse jongeren slepen regering voor de rechter om klimaat
De Amerikaanse overheid doet niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan. Dat claimen 21 jongeren in een historische rechtszaak, die de naam 'Juliana v. USA' krijgt. Het hof van beroep in San Francisco hoorde de jongeren gisteren en beslist de komende weken of de zaak gevoerd mag worden.
33 reacties
Jeremy Denil
Marco Maerten
Jan Doedel
marc cordewener
marc cordewener