Archieffoto van de eerste schooldag in Dendermonde.
Volledig scherm
Archieffoto van de eerste schooldag in Dendermonde. © Geert De Rycke

Sciensano-studie bevestigt: “Besmettingen in scholen volgen de algemene evolutie van de epidemie”

Als er leerlingen en leerkrachten besmet zijn met het coronavirus, is die maar in 1 op de 5 gevallen opgelopen op school. Dat blijkt uit een onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano, in samenwerking met onder meer het CLB en PSE/PMS. “Deze gegevens bevestigen opnieuw dat scholen geen voorlopers of aanjagers van de epidemie zijn, maar eerder nakomers”, aldus viroloog Steven Van Gucht.

29 reacties

 • Eddy Douwen

  4 dagen geleden
  Voila, het is hier al is gezegd ,scholen toe gaat niet,want de mensen moeten gaan werken en dan is er geen opvang of te weinig opvang ,economie moet blijven draaien ,bemetten of niet .
 • anna vandenberg

  1 week geleden
  De scholen moeten zolang mogelijk openblijven, kinderen moeten volwassen niet beschermen maar omgekeerd. De kleuterjuf test positief na de vakantie, waar en door wie is de juf besmet in de vakantie, niet op school. Ik hoop dat de virologen eens duidelijk taal speken en zeggen, hoe het virus zich kan blijven verspreiden in rusthuizen oa, mensen die enkel in contact komen met familie en verzorgende. Kinderen hun toekomst wordt zwaar belast door de groep die zich niet wil houden aan de lockdown.
 • Gino Denil

  1 week geleden
  Gelukkig zijn wij een lichtend voorbeeld voor de hele wereld en voor al die landen waar ze de scholen wel dicht. Dat vertaalt zich dan weer in het hoogste aantal corona doden in de wereld in verhouding met de bevolking.
 • René Van Halen

  1 week geleden
  20% van de besmettingen is toch wel best veel. Ik heb de indruk dat virologen vooral hun eigen proberen vrij te pleiten. Want die 20% zorgen dan meestal dat de rest van de familie ook besmet geraakt en dan kom je snel aan meer dan 50 % van de besmettingen die veroorzaakt werden door de school.
 • Albert De Vries

  1 week geleden
  Scholen dicht, is ook mensen die niet kunnen gaan werken, én dat mag niet van de Belgische overheid... snappie
 1. Als coronacijfers weer verslechteren, voert onderwijs mogelijk een “afkoelingsweek” in voor of na krokusvakantie: wat betekent dat?

  Als coronacij­fers weer verslechte­ren, voert onderwijs mogelijk een “afkoe­lings­week” in voor of na krokusva­kan­tie: wat betekent dat?

  Als ons land de komende weken te maken krijgt met slechtere coronacijfers, wordt er een zogenaamde afkoelingsweek toegevoegd voor of na de krokusvakantie. Dat meldt het kabinet van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) na overleg met adviesorgaan GEMS, de scholenkoepels en de vakbonden. Die afkoelingsweek zou geen extra week vakantie betekenen voor de leerlingen: de onderwijsverstrekkers zijn akkoord dat er dan een week lang collectief afstandsonderwijs gegeven wordt. De beslissing om een week toe te voegen aan de krokusvakantie wordt ten laatste op 22 januari genomen.
 1. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

 2. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

Wetenschap & Planeet