Sciensano-studie bevestigt: “Besmettingen in scholen volgen de algemene evolutie van de epidemie”
Als er leerlingen en leerkrachten besmet zijn met het coronavirus, is die maar in 1 op de 5 gevallen opgelopen op school. Dat blijkt uit een onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano, in samenwerking met onder meer het CLB en PSE/PMS. “Deze gegevens bevestigen opnieuw dat scholen geen voorlopers of aanjagers van de epidemie zijn, maar eerder nakomers”, aldus viroloog Steven Van Gucht.
Delen per e-mail
Sciensano publiceert vandaag een nieuw rapport over besmettingen op scholen, tussen 1 september en 13 december 2020. Hieruit blijkt dat de besmettingen in de scholen de evolutie van de epidemie in de algemene bevolking volgen.
Net zoals in de epidemie, zijn er regionale verschillen, ook al worden in beide gemeenschappen gelijkaardige preventieve maatregelen genomen in de scholen. De curve van het aantal gerapporteerde gevallen in het Franstalig onderwijs volgt met andere woorden een andere vorm dan de curve van het aantal gevallen in het Nederlandstalig onderwijs.
Zo lag het aantal besmettingen voor de herfstvakantie een pak hoger in het Franstalig onderwijs dan in het Nederlandstalig onderwijs, zo is te zien op onderstaande grafiek. Van Gucht wijst erop dat in die periode ook de besmettingsgraad in Brussel en Wallonië hoger was in vergelijking met Vlaanderen. “Er bestaat niet zoiets als een typische schoolcurve”, onderstreept de Sciensano-viroloog.
Leeftijd
Op basis van de gegevensanalyses lijkt er ook een verschil te zijn volgens leeftijd. In december was er een toename van het aantal gevallen onder lagere schoolkinderen, terwijl er voor de meeste andere leeftijdsgroepen nog steeds sprake is van een afname.
Dat verschil zou verklaard kunnen worden door de strenge maatregelen die zijn ingevoerd voor de algemene bevolking, waarvan kinderen onder de 12 jaar grotendeels zijn vrijgesteld, of door het toegenomen aantal testen van asymptomatische kinderen. Het aantal besmettingen in deze jonge groep blijft wel laag in vergelijking met andere leeftijdsgroepen.
Minder dan 1 op 5 van de gerapporteerde besmettingen vond waarschijnlijk op school plaats
Tieners en jongvolwassenen
Jongeren (16-18 jaar) en jongvolwassenen (19-25 jaar) kunnen net als volwassenen een belangrijke rol spelen in de epidemie. In het algemeen was er aan het begin de tweede golf eerst een toename van het aantal gevallen bij adolescenten en jongvolwassenen, daarna bij de beroepsbevolking en ten slotte bij jonge kinderen.
Ook op de piek lag in alle regio’s de incidentie bij kinderen onder de 16 jaar in alle regio’s lager dan in de algemene bevolking.
Leerkrachten
Volgens de verzamelde gegevens op school, werden leerkrachten en ander schoolpersoneel vanaf september 2020 tot het begin van de herfstvakantie vermoedelijk vooral geïnfecteerd door collega’s en minder door leerlingen. Voor de periode nadien zijn er onvoldoende gegevens om hierover uitspraken te doen.
Uit de gegevens blijkt verder dat minder dan één op vijf van de gerapporteerde besmettingen waarschijnlijk op school plaatsvond.
“Deze gegevens bevestigen opnieuw dat scholen geen voorlopers of aanjagers van de epidemie zijn, maar eerder nakomers”, aldus Van Gucht. “De situatie leert ons wel dat kinderen van elke leeftijd besmet kunnen worden. Onderwijs is echter een maatschappelijke prioriteit en nul risico bestaat niet. Met gepaste maatregelen is het dan ook mogelijk om van een school een relatief veilige omgeving te maken.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Als coronacijfers weer verslechteren, voert onderwijs mogelijk een “afkoelingsweek” in voor of na krokusvakantie: wat betekent dat?
Als ons land de komende weken te maken krijgt met slechtere coronacijfers, wordt er een zogenaamde afkoelingsweek toegevoegd voor of na de krokusvakantie. Dat meldt het kabinet van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) na overleg met adviesorgaan GEMS, de scholenkoepels en de vakbonden. Die afkoelingsweek zou geen extra week vakantie betekenen voor de leerlingen: de onderwijsverstrekkers zijn akkoord dat er dan een week lang collectief afstandsonderwijs gegeven wordt. De beslissing om een week toe te voegen aan de krokusvakantie wordt ten laatste op 22 januari genomen. -
-
Door deze ramen te openen is kans op coronabesmetting in auto het kleinst
Stapt iemand met corona in de auto dan stijgt het aantal virusdeeltjes binnen vijftien minuten tot grote hoogten. Het openen van de ramen die het verst van de inzittenden verwijderd zijn, kan besmetting helpen voorkomen, zo blijkt uit computersimulaties. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Nieuwe test voorspelt of coronapatiënt ernstig ziek zal worden
Met een simpele test kunnen ziekenhuizen binnenkort voorspellen of een coronapatiënt snel weer naar huis kan of intensieve zorg nodig zal hebben. Een bloedstaal en zogeheten cellenteller volstaan dan om in enkele minuten een vrij accurate prognose te maken van het ziekteverloop. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag, na een bericht van een team van Europese onderzoekers in het online tijdschrift eLife. -
Identieke tweelingen helemaal niet zo ‘identiek’ als we denken
Genetische verschillen tussen de tweeling kunnen al heel vroeg in de embryonale ontwikkeling voorkomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. En dat kan ook een impact hebben op wetenschappelijk onderzoek.
29 reacties
Eddy Douwen
anna vandenberg
Gino Denil
René Van Halen
Albert De Vries