Uit een analyse van de schedel van MRD blijkt dat hij ongeveer 3,8 miljoen jaar oud is.
Volledig scherm
Uit een analyse van de schedel van MRD blijkt dat hij ongeveer 3,8 miljoen jaar oud is. © Nature

Schedel van 3,8 miljoen jaar oud schudt evolutionaire tijdlijn door elkaar

Tot voor kort was Lucy wellicht het beroemdste lid van het geslacht Australopithecus, een directe voorouder van de mens. Daar brengt het fossiel van MRD waarschijnlijk verandering in. Tenslotte kunnen we dankzij MRD, een mannelijke Australopithecus anamensis, eindelijk een gezicht plakken op een van onze oudste voorouders. Bovendien schudt MRD de evolutionaire tijdlijn door elkaar.

49 reacties

 • Yves Steenssens

  3 jaar geleden
  Religies er moeten er zowat 30.000 zijn geweest - ontstaan door het mysterie van het bestaan - maw de mens vond de goden uit om zijn bestaan te rechtvaardigen en goot het in heerlijke of hatelijke geschriften - het gekende verhaal van de zondaars en de goede god - een wanhopige zoektocht en relatief tijdverlies in het kort verblijf op deze kluit - het immense mysterie
 • james Verlinden

  3 jaar geleden
  We zijn bezig zelf de epidemieuitbraak te worden waar we zelf al jaaaaren op wachten. Nog eventjes maar, en over 100.000 jaar worden enkelen van ons opgegraven. Humor.
 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  Iedere boer weet dat je perfect een variant van een vrucht of groente kan kweken zonder dat de oorspronkelijke soort daarom verdwijnt, Sophia Henstra. Hetzelfde met het kweken van dieren. Bepaalde hondenrassen zijn gekweekt uit een ander zonder dat het oorspronkelijke ras daarom moet verdwijnen. Het is een kwestie van bewuste selectie van eigenschappen. En zo ontstaan in de natuurlijke evolutie soms omstandigheden die bepaalde eigenschappen bevoordelen en soorten doen evolueren.
 • Benny de Groot

  3 jaar geleden
  Mensen, leer eens iets bij over de gefuseerde chromosomen AUB. De onderzoeken en resultaten hiervan kan je gemakkelijk terugvinden en dan zal je vlug anders denken over de zogenaamde 'evolutietheorie' ipv zomaar alles te accepteren wat ze je met de paplepel ingeven. Schandalig eigenlijk.
 • Ronny Severeyns

  3 jaar geleden
  Toch niet zo wereldschokkend. Deze 'overlap' is zelfs logischer dan een cleane lineaire theorie, en idd, zoals zovele andere voorbeelden..

Wetenschap & Planeet