Een voorstelling van Voyager 1 door NASA.
Volledig scherm
Een voorstelling van Voyager 1 door NASA. © AP

Ruimtesonde Voyager 1 zweeft na meer dan 40 jaar nog altijd rond, als verst van ons verwijderde object ooit door de mens gemaakt

5 september 1977. Voyager 1 wordt vanop Cape Canaveral gelanceerd. Bijna 44 jaar later zweeft de onbemande sonde nog altijd rond, inmiddels in de interstellaire ruimte, op 22,7 miljard kilometer van onze planeet. Voyager 1 blijft ook informatie doorsturen naar de aarde. De brandstof raakt nu wel stilaan op. Wetenschappers hopen dat Voyager 1 het nog tot zijn vijftigste missieverjaardag in 2027 kan rekken.

12 reacties

  • Peter Cortens

    2 jaar geleden
    Denk maar niet dat Voyager een eenvoudig ding was toen het gebouwd werd, Johan. Ruimtevaart is nu net het domein waarbij we erin slagen om erg complexe dingen te doen lukken, door doorgedreven testen en redundantie.
  • Miguel Leboucq

    2 jaar geleden
    Nog een bewijs dat simpel werkt en blijft werken. Al die nieuwe ruimtesondes (en auto's) vallen gemakkelijk in panne omwille van softwareproblemen en andere delicate computerchips.
  • Marco Maerten

    2 jaar geleden
    Dat zegt veel over de (mogelijke) oneindigheid van het heelal.Voyager 1 werd gelanceerd toen ik in het eerste leerjaar zat..nu ben ik 50.
  • Jan Van den bossche

    2 jaar geleden
    Over eenzaamheid gesproken ...
  • Herbert Verbeeck

    2 jaar geleden
    Je moet het ook zo voorstellen, met de kennis en materialen 44 jaar geleden hé. Onwaarschijnlijk!