Een voorstelling van Voyager 1 door NASA.
Volledig scherm
Een voorstelling van Voyager 1 door NASA. © AP

Ruimtesonde Voyager 1 zweeft na meer dan 40 jaar nog altijd rond, als verst van ons verwijderde object ooit door de mens gemaakt

5 september 1977. Voyager 1 wordt vanop Cape Canaveral gelanceerd. Bijna 44 jaar later zweeft de onbemande sonde nog altijd rond, inmiddels in de interstellaire ruimte, op 22,7 miljard kilometer van onze planeet. Voyager 1 blijft ook informatie doorsturen naar de aarde. De brandstof raakt nu wel stilaan op. Wetenschappers hopen dat Voyager 1 het nog tot zijn vijftigste missieverjaardag in 2027 kan rekken.

12 reacties

 • Peter Cortens

  1 jaar geleden
  Denk maar niet dat Voyager een eenvoudig ding was toen het gebouwd werd, Johan. Ruimtevaart is nu net het domein waarbij we erin slagen om erg complexe dingen te doen lukken, door doorgedreven testen en redundantie.
 • Miguel Leboucq

  1 jaar geleden
  Nog een bewijs dat simpel werkt en blijft werken. Al die nieuwe ruimtesondes (en auto's) vallen gemakkelijk in panne omwille van softwareproblemen en andere delicate computerchips.
 • Marco Maerten

  1 jaar geleden
  Dat zegt veel over de (mogelijke) oneindigheid van het heelal.Voyager 1 werd gelanceerd toen ik in het eerste leerjaar zat..nu ben ik 50.
 • Jan Van den bossche

  1 jaar geleden
  Over eenzaamheid gesproken ...
 • Bert V

  1 jaar geleden
  Je moet het ook zo voorstellen, met de kennis en materialen 44 jaar geleden hé. Onwaarschijnlijk!
 1. Rekenrecord: derdemachtswortel getal van 36 cijfers uitgerekend
  5

  Rekenre­cord: derde­machts­wor­tel getal van 36 cijfers uitgere­kend

  Gewapend met slechts pen, papier en zijn eigen brein is de 82-jarige Nederlander Willem Bouman uit Alphen aan den Rijn erin geslaagd een bijzonder moeilijke rekensom op te lossen. Hij berekende de derdemachtswortel van een getal van 36 cijfers. Hij had daar 8 minuten en 46 seconden voor nodig. Bouman deed dat zaterdag op de open dag van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), en volgens de universiteit is Bouman de eerste die dit ooit heeft gepresteerd.
 2. Amerikaanse onderzoekers vinden PFAS in kinderkleding en kussenslopen

  Amerikaan­se onderzoe­kers vinden PFAS in kinderkle­ding en kussenslo­pen

  Diverse kinderproducten die water- of vuilafstotend zijn, van kleding tot meubelhoezen en kussenslopen, bevatten volgens Amerikaans onderzoek PFAS. Onder die noemer vallen tal van nauwelijks afbreekbare chemische stoffen die worden geassocieerd met hogere risico’s op kanker, een hoge cholesterol en bijvoorbeeld problemen met het immuunsysteem of de voortplanting. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Environmental Science & Technology’.

Wetenschap & Planeet