Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © EPA

Recordaantal Belgische octrooiaanvragen

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben in 2022 een recordaantal van 2.604 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EPO). Het gaat om een toename met 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, ondanks de wereldwijde onzekerheden, zo blijkt vandaag uit de EPO Patent Index.

 1. Long Covid? Wetenschap weet nog maar 2 dingen zeker (maar onderzoekt veel)
  PREMIUM

  Long Covid? Wetenschap weet nog maar 2 dingen zeker (maar onderzoekt veel)

  Hoever staan wetenschappers als het gaat over long Covid? Het is een prangende vraag voor zo’n 130.000 Belgen die lijden aan deze aandoening. Het antwoord luidt dat wetenschappers op dit moment zeker zijn over amper twee dingen: langdurige Covid bestaat, en de aandoening heeft een definitie. Dat is bitter weinig vinden de patiënten, die zich onbegrepen voelen. Dat bekend raakte dat ook N-VA-voorzitter Bart De Wever mogelijk long Covid heeft, vinden zij niet slecht. “Dat betekent meer aandacht.” Wij zochten uit dat de wetenschap toch niet stilzit: sinds kort is er een richtlijn voor de zorg om deze patiënten te onderzoeken en te helpen. En in ons land lopen er vier heel grote onderzoeken naar de gevolgen van de aandoening én een goeie behandeling, want die bestaat nog altijd niet.
 2. Astronomen leggen grootste kosmische explosie ooit vast: “Vuurbal die 100 keer zo groot is als zonnestelsel”

  Astronomen leggen grootste kosmische explosie ooit vast: “Vuurbal die 100 keer zo groot is als zonnestel­sel”

  Een jaar lang sierde een flikkering onopgemerkt de sterrenhemel, tot ze steeds helderder werd en astronomen ze in het vizier kregen. Het blijkt om de grootste kosmische explosie te gaan die ooit werd vastgelegd, en dat schouwspel is intussen al drie jaar bezig. “We schatten dat het een vuurbal is die 100 keer zo groot is als het zonnestelsel, met een helderheid die ongeveer 2 biljoen keer zo groot is als die van de zon.”