De maan en de aarde zijn beide te zien vanuit het Amerikaanse ruimteschip Orion
Volledig scherm
De maan en de aarde zijn beide te zien vanuit het Amerikaanse ruimteschip Orion © NASA/AP

Record voor Orion: nooit eerder was ruimteschip voor mensen zo ver van de aarde

De nieuwe Amerikaanse raket Orion heeft sinds de lancering de verste afstand bereikt die ooit is afgelegd door een ruimtevaartuig dat is bedoeld voor het vervoeren van mensen. Dat meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandagavond laat. Het ruimtevaartuig was maandag 432.000 kilometer van de aarde verwijderd.

 1. Artemis-missie die in 2025 mensen naar de maan moet brengen, scheert met succes voorbij het hemellichaam

  Artemis-mis­sie die in 2025 mensen naar de maan moet brengen, scheert met succes voorbij het hemelli­chaam

  De Amerikaanse SLS-raket die een vijftal dagen geleden gelanceerd werd richting de maan, heeft voor het eerst een duikvlucht gemaakt langs de maan. De Orion vloog op een hoogte van ongeveer 130 kilometer achter de maan langs, met een snelheid van ongeveer 7.700 kilometer per uur. Het gaat om een onbemande missie - Artemis I - die in 2025 mensen terug naar de maan moet brengen.
 2. Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
  Livios

  Hobbykamer of extra opslagruim­te maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten

  Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.