Tot hiertoe konden enkel planeten binnen onze Melkweg gedetecteerd worden.
Volledig scherm
Tot hiertoe konden enkel planeten binnen onze Melkweg gedetecteerd worden. © RV

Primeur in de astronomie: voor het eerst planeten waargenomen ver buiten ons sterrenstelsel

Astronomen hebben planeten kunnen waarnemen ver buiten ons sterrenstelsel. Dat is een primeur, want voordien konden enkel planeten binnen onze Melkweg gedetecteerd worden. Door gebruik te maken van de techniek "microlensing" hebben wetenschappers een groep planeten gevonden in een sterrenstelsel dat zo’n 3,8 miljard lichtjaren verwijderd is van het onze.

14 reacties

 • eric debanne

  3 jaar geleden
  Oei ! Niet zo ver meer dus .....
 • Sobek Wessels

  3 jaar geleden
  Ach dat is nog kort bij . Het is nog binnen onze super cluster waar onze melkweg ook in zit en in deze super cluster zitten honderd miljarden sterren stelsels die op hun beurt weer toe horen aan een nog grotere cluster die in een nog groter cluster zit die verbonden is met alle andere cluster in ons zichtbaar universum !! Trouwens de lichtsnelheid is helemaal niet snel op kosmisch niveau , daar is dat zoals onze wandel snelheid , dus traag en neutrino zijn sneller dan het licht !
 • Fabrizio Michiels

  3 jaar geleden
  lichtjaar is geen tijd he.. dat is een afstand
 • Roger Wellens

  3 jaar geleden
  Er zijn oneindig veel sterren en daarrond massa's planeten, logisch gezien stikt het daarboven dus van het leven.
 • Bernd Vaes

  3 jaar geleden
  Men kan vermoeden, dat elk sterrenstelsel duizenden planeten heeft, die elk hun ronde rond een ster maken. Maar wat zijn we ermee? Ze zijn onbereikbaar. Mooi zou het zijn, dat van enkele planeten in het heelal een signaal van menselijke (of gelijkaardige) activiteit opgevangen kan worden. Dan is men een reuzestap vooruit, maar dan noch: onbereikbaar en misschien heeft een supernova of andere gruwelijke voorvallen die planeet ondertussen reeds lang vernietigt.

Wetenschap & Planeet