"Post-antibiotica-apocalyps": 40 procent mensen zou opnieuw kunnen sterven aan infecties
De toenemende antibioticaresistentie baart de Britse professor Sally Davies al langer zorgen. Vandaag schrijft ze in haar blog voor de Huffington Post dat we straks mogelijk teruggeflitst zullen worden naar het tijdperk waarin veertig procent van ons stierf aan een of andere infectie. Een donker beeld van wat Davies de "post-antibiotica-apocalyps" noemt. Maar ze heeft gelukkig ook hoop.
"Ver moeten we niet teruggaan - het begin van vorige eeuw - voor de ontdekking van de mirakelmedicatie, antibiotica en preventieve vaccins", schrijft professor Davies. Voor die "revolutionaire" uitvinding waren infecties vaak dodelijk. Tegenwoordig overlijden jaarlijks wereldwijd 700.000 mensen aan infecties waartegen geen enkel geneesmiddel nog opgewassen is, wat neerkomt op ongeveer zeven procent. In het pre-antibioticatijdperk lag dat percentage een pak hoger, op maar liefst veertig procent.
Vandaag moeten we echter meer en meer rekening houden met de post-antibiotica-periode, waarin de gekende medicatie niet langer toereikend zal zijn om bacteriële ontstekingen te genezen. Een rapport van de Britse regering voorspelde eerder al dat in 2050 jaarlijks tien miljoen mensen mogelijk zouden sterven aan zulke infecties. Dat is elke drie seconden een dode. Het zou bovendien nog eens 28,3 miljoen mensen in de extreme armoede drijven. De wereldwijde economische kost wordt geschat op meer dan 100 biljoen dollar.
20 jaar langer leven
Antibiotica zijn niet alleen nodig om gewone ontstekingen te behandelen maar ook om operaties zoals keizersnedes veilig te laten verlopen en om patiënten toe te laten chemo te krijgen, aldus Davies. "Mensen leven nu langer en gezonder dan ooit tevoren", schrijft ze. "Ik denk dat het serieus onderschat wordt hoe onze huidige levenskwaliteit te danken is aan deze belangrijke verwezenlijkingen in de geneeskunde. Antibiotica voegen gemiddeld twintig jaar toe aan ons leven."
Alexander Fleming, ontdekker van de penicilline in 1928, zei zelf tijdens zijn aanvaardingsspeech voor de Nobelprijs dat hij in het labo al bacteriën zag die resistentie ontwikkelden en dus overleefden. Fleming riep destijds, in 1945, op om die bedreiging aan te pakken voor ze zou uitbreiden. "En nu zijn we meer dan 70 jaar verder en hebben we nauwelijks vooruitgang geboekt tegen die bedreiging", schrijft Davies. Ze vreest zware gevolgen: "Onze apocalyps is een terugkeer naar de donkere tijden, waarin vrouwen geregeld in de bevalling bleven en mensen stierven aan darmbacteriën, simpele snij- en schaafwonden".
Misbruik
Davies zegt dat we antibiotica vanzelfsprekend vinden, maar dat we ze "in werkelijkheid hebben misbruikt - als patiënten, artsen, reizigers, boeren en voedselproducenten wereldwijd - voor persoonlijk gewin op korte termijn zonder aan de toekomst te denken". Uit peilingen blijkt dat een op de vijf mensen verkeerdelijk een voorschrift voor antibiotica verwacht, als remedie tegen een verkoudheid of andere virussen, legt Davies uit. En de Britse artsen doen er volgens haar nog een schepje bovenop: "Geschat wordt dat tot de helft van alle patiënten met een verkoudheid of een hoestje van hun huisarts een voorschrift voor antibiotica krijgen".
Dan zijn er nog de landen die enorme doses antibiotica geven aan dieren, die daarna in onze voedselketen belanden. En in sommige landen kan je antibiotica ook zomaar verkrijgen zonder voorschrift. Verder kan de belabberde kwaliteit van namaakmedicatie het probleem nog verergeren en zelfs doden veroorzaken.
Hoop
De farma-industrie zet niet in op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica omdat dat financieel niet interessant is. Het kan tien-twintig jaar duren voor een nieuw ontdekt antibioticum op de markt komt en bovendien ligt het faalpercentage hoog, haalt professor Davies aan. "Dat gezamenlijke falen om actie te ondernemen stimuleert bacteriën die niet kunnen bestreden worden met welke medicatie dan ook op deze aarde", concludeert Davies. "Dit is echt het doomsday-scenario dat we vrezen in de geneeskunde."
Maar... er is gelukkig ook goed nieuws. Het probleem staat vandaag wel degelijk op de politieke wereldagenda en er zijn vele initiatieven om er ook daadwerkelijk iets aan te doen. Davies zegt dat het Verenigd Koninkrijk een voortrekkersrol heeft en "700 miljoen investeert in onderzoek, bewustmaking en steun voor ontwikkelingslanden". Het gaat voor de professor allemaal te traag, maar toch is ze hoopvol. Zelf kunnen we er allemaal iets aan doen: "Vraag je arts aub niet om antibiotica en neem de vaccins aan die je aangeboden worden". Een goede hygiëne en het wassen van je handen helpen ook om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijlpaal in de wetenschap: onderzoekers zijn erin geslaagd een muis te maken met twee vaders
Wetenschappers zijn er in geslaagd om muizen te maken met twee biologische vaders. Dit doen ze door eicellen te genereren uit mannelijke cellen. Deze verwezenlijking is een eerste stap om koppels van hetzelfde geslacht in de toekomst samen een biologisch kind te laten krijgen. -
PREMIUM
Nieuwe neusspray tegen migraine goedgekeurd in VS: “Een echte doorbraak voor de 1 op 5 Belgen die last hebben van migraine”
Pfizer meldt dat hun neusspray tegen migraine Zavzpret net door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is goedgekeurd. “Een belangrijke doorbraak voor mensen die vrij van pijn willen zijn”, jubelt het persbericht. Is dit nieuwe medicijn echt een medische doorbraak? Hoeveel mensen hebben nu precies last van migraine? Kan je een migraine voorkomen? En wat doe je het beste als je een aanval hebt? Hoe dat allemaal zit, vroegen we aan neuroloog Jan Versijpt (UZ Brussel). -
8
Hoe laat is het op de maan? Europees Ruimteagentschap wil de maan zijn eigen tijdzone geven
Met meer maanmissies dan ooit in het verschiet wil het Europees Ruimteagentschap (ESA) de maan zijn eigen tijdzone geven. Deze week zei het ESA dat ze nadenken over de beste manier om de tijd op de maan bij te houden. Het idee ontstond tijdens een bijeenkomst in Nederland eind vorig jaar. -
-
4
“In 2024 vliegen er opnieuw mensen naar de maan” NASA kondigt plannen aan voor Artemis II missie
Ongeveer drie maanden zijn er verstreken sinds NASA’s Orion-ruimtevaartuig in de Stille Oceaan terechtkwam na zijn vlucht naar de maan en terug. Na een zorgvuldige beoordeling van de succesvolle Artemis-I missie werd er besloten dat het tijd is voor de volgende stap. Voor het eerst sinds 1972 zullen astronauten opnieuw naar de maan reizen. “Ons doel voor de lancering van Artemis-II is november 2024”, aldus Jim Free (NASA chief of human exploration for deep space). -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
WEERBERICHT. Wisselend bewolkt met in het noordwesten kans op winterse neerslag
Vandaag is er meer onstabiliteit in de atmosfeer. Hierdoor wisselen wolken en zon elkaar af. In het noordwesten van het land slaagt een zwakke storing erin om voor wat extra bewolking te zorgen en mogelijk wat winterse buien. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
14 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnoniem
Gino Denil
Robin Demey
Jan Moerentorf
Antonio Vivaldi