Donald Trump applaudisseert terwijl Moncef Slaoui aan het Witte Huis operatie Wasp Speed uit de doeken doet: de Marokkaanse Belg moet vóór eind dit jaar een vaccin helpen ontwikkelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Donald Trump applaudisseert terwijl Moncef Slaoui aan het Witte Huis operatie Wasp Speed uit de doeken doet: de Marokkaanse Belg moet vóór eind dit jaar een vaccin helpen ontwikkelen. © AP

PORTRET. Marokkaan van geboorte en Belg van paspoort: Moncef Slaoui leidde de ontwikkeling van het Moderna-vaccin dat 94,5% doeltreffend is

Plots vallen de coronavaccins als rijpe appels uit de bomen. En allemaal hebben ze een Belgische link. Dat van Pfizer, met 90% doeltreffendheid, komt uit de fabriek in Puurs. Dat van Moderna, een Amerikaans farmabedrijf, doet met 94,5% werkzaamheid nóg beter en ook dat heeft een Belgische link: Moncef Slaoui (61), immunoloog, ex-topman van farmareus GSK en in april door president Trump aangesteld om ‘operatie Warp Speed’ te leiden, om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. Slaoui is Marokkaan van geboorte, Belg van paspoort en ook een beetje van hart. "Ik dacht: ik ga een jaar in België studeren. Maar ik ben er 25 jaar gebleven."

12 reacties

 • danny deley

  11 maanden geleden
  Man man,die mens spant zich in om ons Te helpen, als hij nu blank zwart of geel of bruin is , we mogen ons allemaal gelukkig prijzen met zulke mensen die ons wereldburgers willen behoeden voor een catastrofe
 • Ella Manen

  11 maanden geleden
  Marc Wouters, dat geldt ook voor de autochtonen, ook wel Belgen genoemd. Waarom moeten die buitenlanders ahw als topdokter afstuderen om aanvaard te worden? Een loodgieter heb je ook nodig he, respect hangt niet af van het hoogste diploma of bestbetaalde job en al zeker niet van afkomst maar van gedrag tov mensen.
 • johan fransaert

  11 maanden geleden
  dit vaccin is wel vele malen eenvoudiger te bewaren dan dat van de tegen partij.
 • Marc Wouters

  11 maanden geleden
  Inspiratie voor mensen met een migratieachtergrond, ook wel allochtonen genoemd: studeer, werk hard, blijf uit de problemen, verkoop geen illegale pillen, maar maakt er legale!
 • marc le loup

  11 maanden geleden
  respect voor die marokkaanse belg, 
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.

Wetenschap & Planeet