AFP
Volledig scherm
© AFP

Pfizer-vaccin “iets minder effectief” tegen Indiase variant coronavirus

Een volledige vaccinatie met twee Pfizer-vaccins blijft effectief en toont slechts een “licht verminderde” effectiviteit tegenover de Indiase coronavariant, in vergelijking met de Britse. Dat besluit het Franse Institut Pasteur na laboratoriumproeven. Eén dosis van het AstraZeneca-vaccin is dan weer “weinig tot helemaal niet effectief” tegen de Indiase variant van het coronavirus, volgens het onderzoek. Voor de effectiviteit van beide dosissen ontbrak het aan data in het onderzoek.

 1. De vaccinatieteller: zo ver staan we in Vlaanderen met vaccinatie van scholieren in middelbare scholen
  Vaccinatieteller

  De vaccinatie­tel­ler: zo ver staan we in Vlaanderen met vaccinatie van scholieren in middelbare scholen

  De vaccinatiecampagne loopt na een moeizame start nu al een tijdje als een trein. Deze zomer kon in principe elke meerderjarige Vlaming — en ook elke 12- tot 17-jarige — die dat wenste volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Hoe ver staan we nu, daags voor de eerste schooldag, met het inenten van onze studenten van de middelbare scholen? Op deze pagina houden we u continu op de hoogte van het verloop en de laatste stand van zaken van de campagne.
 2. Wetenschappers van UGent roepen op om op zoek te gaan naar kruisspinnen
  25

  Wetenschap­pers van UGent roepen op om op zoek te gaan naar kruisspin­nen

  Wetenschappers van de UGent willen onderzoeken hoe het gaat met de kruisspin. Het kleine dier is niet overal geliefd, maar speelt een essentiële rol voor de biodiversiteit en houdt plaaginsecten zoals muggen en vliegen onder controle. De klimaatopwarming heeft mogelijk gevolgen voor de populatie. "Het lijkt erop dat ze zich succesvol aanpassen aan het leven in de stad, maar of het echt goed gaat met de kruisspin weten we eigenlijk niet zeker", zegt bioloog Bram Vanthournout van de UGent.
 1. Risico op (zeldzame) ontsteking van hartspier veel groter bij besmetting met Covid-19 dan na vaccinatie

  Risico op (zeldzame) ontsteking van hartspier veel groter bij besmetting met Covid-19 dan na vaccinatie

  De drie jonge renners die recent naar het ziekenhuis moesten door hartklachten na hun tweede prik, zullen niet de enigen zijn. Een recente studie, gepubliceerd in het vakblad New England Journal of Medicine, toont het (zeldzame) verband aan tussen een ontsteking van de hartspier en een vaccinatie met het Pfizer-vaccin. “Maar het risico is nog groter als je niet gevaccineerd bent en besmet raakt”, benadrukken de onderzoekers.

Wetenschap & Planeet