OVERZICHT. Ziekenhuisopnames stijgen met 14 procent, besmettingen nemen weer toe tot boven de 2.000 per dag
Het aantal opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft toenemen, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal besmettingen is bovendien opnieuw gestegen tot 2.009 per dag, en ook het aantal overlijdens is licht toegenomen.
Delen per e-mail
Tussen 14 en 20 januari werden er dagelijks gemiddeld 2.009 besmettingen vastgesteld. In vergelijking met dezelfde periode van de week daarvoor is dat een stabiel cijfer, maar in vergelijking met het gemiddelde dat gisteren werd gemeld wel een stijging. Toen bedroeg het gemiddelde nog 1.967.
In totaal raakten in ons land nu al 691.854 mensen besmet met het virus.
In deze tabel tonen we ook de dagcijfers. Elke rij stelt een dag uit de zevendaagse periode voor waarop het gemiddelde wordt berekend. De linkse kolom toont de laatste periode met bevestigde cijfers, de rechtse kolom de week daarvoor:
Testen
Elke dag werden er gemiddeld 41.125 coronatesten uitgevoerd. De regering kondigde vrijdag aan dat er bij grotere uitbraken massaal getest zal worden om zo te proberen de opmars van vooral besmettelijkere varianten van het virus nog in te dijken, maar voorlopig daalt het aantal testen nog licht.
Het reproductiegetal is opnieuw gestegen, tot 1,09. Dat betekent dat de epidemie zich uitbreidt en elke 100 besmette personen er gemiddeld 109 aansteken.
De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen op het totale aantal, bedraagt momenteel 5,5 procent.
Ziekenhuizen
Ook de curve van de ziekenhuisopnames toont een duidelijke opwaartse trend. Volgens de nieuwe cijfers werden tussen 17 en 23 januari elke dag gemiddeld 132,6 nieuwe patiënten opgenomen. In vergelijking met de week voordien is dat een toename met 14 procent. Gisteren werden er 136 patiënten opgenomen.
Er liggen nu 1.888 mensen in het ziekenhuis. Dat aantal daalt wel nog lichtjes, net als het aantal patiënten op intensieve zorgen (327).
Overlijdens
In de periode van 14 tot 20 januari werden elke dag gemiddeld 51,3 nieuwe overlijdens vastgesteld, een stijging met 1,4 procent in vergelijking met de week voordien.
In totaal zijn 20.726 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gelukt! Marsverkenner Perseverance landt succesvol op rode planeet
De spanning was te snijden, maar de onbemande verkenner Perseverance (Volharding) van NASA heeft zijn ‘7 minutes of terror’ overleefd. De parachute en het navigatiesysteem deden hun ding waardoor de robot succesvol kon landen op Mars. “Landing bevestigd. De Perseverance staat veilig op het oppervlak van Mars, klaar om te zoeken naar sporen van vroeger leven”, zo klonk het iets voor 22 uur bij NASA. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
Amerikaanse robotjeep Perseverance landt deze week op Mars
Het verkeer rond Mars wordt donderdag iets minder druk, want dan moet tegen 21.50 uur Belgische tijd de Amerikaanse robotjeep Perseverance in de Jezero-krater op de Rode Planeet landen. -
-
PREMIUM12
Als we ooit naar Mars reizen, is het dankzij deze jeep van 2,4 miljard
Mission accomplished en een zucht van opluchting bij NASA: voor het eerst in negen jaar is een ruimtetuig geland op Mars. De robotjeep Perseverance heeft z’n ‘7 minutes of terror’ met glans doorstaan en gaat op zoek naar leven op de rode planeet. De Marsrobot heeft onder meer een kleine helikopterdrone mee, een toestel dat zuurstof produceert én de namen van tientallen kinderen uit Boutersem op een microchip. Als de missie van 2,4 miljard euro slaagt, staan we weer een stap dichter bij ruimtetoerisme naar Mars. -
2
Waarom muziek uit onze jeugd zo speciaal is
Wat is de reden dat muziek uit onze jeugd een speciaal plekje in ons hart, of beter gezegd onze hersenen, heeft weten te veroveren? Is het omdat de liedjes toen inderdaad beter waren of is er iets anders aan de hand? Een recente studie, gepubliceerd in Music and Science, kwam met een antwoord op deze intrigerende vraag. -
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
Van Nelly tot kwartel: er duiken steeds meer bijnamen op voor coronavarianten en mutaties
D614G, B.1.1.7, B.1.351 en P.1; dat zijn de vier dominante varianten die op dit moment circuleren. De lijst met gekke letter- en cijfercombinaties groeit en het wordt steeds moeilijker om de verschillende varianten en mutaties uit elkaar te houden. Daarom verzonnen enkele wetenschappers alvast bijnamen: de D614G-variant en de E484K-mutatie? U bedoelt Douglas en Eeek?