OVERZICHT. Meer dan 183.000 vaccins toegediend in België, 383.000 dosissen geleverd
De strijd tegen het coronavirus is nog niet gewonnen, maar er is perspectief. Tegen september van dit jaar moet de hele Belgische bevolking gevaccineerd zijn, in Vlaanderen mogelijk zelfs tegen de zomer. Ook elders moet massale vaccinatie voor groepsimmuniteit helpen zorgen. Op deze pagina houden we u continu op de hoogte van de vaccinaties in eigen land en in het buitenland. Ook ontdekt u waar u zich binnenkort kan laten vaccineren.
Delen per e-mail
Hierboven ziet u totale aantal toegediende vaccinatiedosissen in ons land en het percentage mensen dat al een dosis van het vaccin heeft gekregen ten opzichte van de totale bevolking.
De cijfers komen uit VACCINET, en worden dagelijks gecommuniceerd door Sciensano. In de realiteit zal het aantal vaccinaties hoger liggen, doordat er enige vertraging van minstens één dag op de registratie zit. Zodra Sciensano de cijfers updatet, worden ze ook hier automatisch aangepast.
Hieronder geven we ook de evolutie van alle parameters weer. Het aantal deels en volledig gevaccineerde personen in absolute cijfers:
En hetzelfde in relatieve cijfers, uitgedrukt in percentage van alle meerderjarigen in ons land:
Hoeveel vaccins zijn er geleverd en wat is de stock?
Niet alle al geleverde dosissen worden meteen toegediend, de vriezers van de ziekenhuizen waar de vaccins worden gestockeerd na levering, zitten behoorlijk vol. Daar komt veel kritiek op, maar is volgens de overheden, zoals het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, normaal. Willen we de hele eerste prioritaire doelgroep snel kunnen vaccineren, moet een gereserveerd deel in voorraad worden gehouden, klinkt de redenering. Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke verdedigde zich deze week tegen de kritiek daarover. Volgens hem is er helemaal geen ‘dode stock’ en is alles wat in de vriezers zit, geprogrammeerd.
Door de vertraging in de registratie zal de overschot in realiteit iets lager liggen, maar we geven hieronder de laatste beschikbare data weer.
Zitten we op schema?
Sinds eind december worden bewoners en personeelsleden van de woonzorgcentra ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. De bedoeling is om half februari die campagne af te ronden, alles samen goed voor 288.000 bewoners en personeelsleden. Bedoeling is om in Vlaanderen deze week nog 70.000 bewoners en medewerkers in te enten, zodat de voorraad verder zal slinken.
Vanaf deze week zouden ook de zorgverleners van de ziekenhuizen worden ingeënt, met het Moderna-of het Pfizer-vaccin, een groep van in totaal 134.000 mensen. In 40 ziekenhuizen moest hiervoor deze week het Pfizer-vaccin gebruikt worden voor in totaal 86.000 zorgverleners. De vaccinaties werden echter deels uitgesteld door de overheid, omdat Pfizer geen zekerheid kan bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken.
Volgens de normale planning zouden in februari de zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen, de bewoners en het personeel van de collectieve zorginstellingen, en het andere ziekenhuispersoneel volgen. Dat gaat om 456.000 mensen. Eind februari moet die hele groep van bijna 600.000 mensen ingeënt zijn.
Vanaf maart is het dan de beurt aan de 65-plussers (2 miljoen) en de risicopatiënten (1,3 miljoen).
Hoe doen we het in vergelijking met het buitenland?
De internationale situatie: hoe doet België het in vergelijking met het buitenland? De rapportering kan achterlopen op de cijfers die Sciensano doorgeeft.
Waar kan ik me laten vaccineren?
Binnenkort moet er in Vlaanderen dan ook zeven dagen op zeven gevaccineerd worden, in 94 centra. Zo wordt er binnenkort onder meer in grote locaties als Flanders Expo in Gent, de Mechelse Nekkerhal en het Heizelpaleis in Brussel gevaccineerd. Maar ook in lokale feestzalen en sporthallen zullen mensen terechtkunnen voor hun coronavaccin.
Op de kaart vindt u een overzicht van alle locaties.
U kan in de tabel ook het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum opzoeken per gemeente of provincie:
Hoe zal de vaccinatie verlopen?
1. Burgers zullen uitgenodigd worden, sowieso per brief en indien die gegevens gekend zijn ook nog per mail of sms. Daarin staat informatie als de dag van vaccinatie, het uur en de locatie.
2. Je registreert je digitaal of telefonisch via de link of het nummer in de brief, mail of sms. Je kan bevestigen, weigeren, of het uur en/of dag aanpassen. Heb je praktische problemen, dan kan je telefonisch terecht bij de helpdesk van je gemeente, de informatie daarover zal in de brief staan.
3. Wie niet reageert, wordt opnieuw gecontacteerd door het lokale bestuur. De Vlaamse regering roept alle burgers op zich te laten vaccineren, maar dat is niet verplicht.
4. Voor wie niet mobiel is, zullen er vaccinatieteams aan huis komen, wie minder mobiel is zal beroep kunnen doen op het lokale bestuur voor aangepast vervoer zoals een taxi of via vrijwilligers.
5. Voor de tweede dosis zal de procedure gelijkaardig zijn.
Welke vaccins heeft België besteld?
België heeft via het Europese aankoopprogramma bestellingen geplaatst bij vijf farmaproducenten. Meer uitleg over de verschillende vaccins leest u hier:
Hoe ziet de planning eruit?
Hoe ziet onze vaccinatiestrategie eruit? De hele bevolking is ingedeeld in verschillende groepen, die op verschillende tijdstippen ingeënt worden. Bekijk hier de planning:
Lees ook:
Bekijk hier de meest recente video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
PREMIUM
Is blauwe maandag echt de meest depressieve dag van het jaar?
-
Wetenschappers op zoek naar buitenaards leven onderzoeken mysterieus radiosignaal van nabijgelegen ster
Astronomen die onderzoek voeren naar buitenaards leven hebben een intrigerend radiosignaal ontdekt dat afkomstig lijkt te zijn van Proxima Centauri, de ster die het dichtst bij ons zonnestelsel ligt. Rondom die ster cirkelen minstens twee planeten. Een daarvan is vermoedelijk rotsachtig en ongeveer 17 procent groter dan onze aarde. -
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Hoge dosis bloedverdunners voorkomt ernstiger verloop corona
Een hoge dosis bloedverdunners kan voorkomen dat coronapatiënten ernstig ziek worden. Ook kunnen zij door de behandeling met deze antistollingsmiddelen beter herstellen. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een wereldwijde studie onder ongeveer 1.400 matig zieke coronapatiënten. -
Nieuwe test voorspelt of coronapatiënt ernstig ziek zal worden
Met een simpele test kunnen ziekenhuizen binnenkort voorspellen of een coronapatiënt snel weer naar huis kan of intensieve zorg nodig zal hebben. Een bloedstaal en zogeheten cellenteller volstaan dan om in enkele minuten een vrij accurate prognose te maken van het ziekteverloop. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag, na een bericht van een team van Europese onderzoekers in het online tijdschrift eLife. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.
136 reacties
Ludo Cardinael
Luc Rietveld
Christel Werdens
lydia dhooghe
patrick vandeputte