AFP
Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Overstromingen, hittegolven en zelfs bosbranden in Siberië: waarom is het weer zo extreem?

Van moordende hittegolven in Canada tot dodelijke overstromingen in China en zelfs verwoestende bosbranden in Siberië: ook op heel wat andere plaatsen draait het klimaat momenteel dol. “En daar zit de klimaatopwarming toch voor veel tussen”, klinkt het steeds luider bij wetenschappers.

13 reacties

 • Jacques-Philippe Leclerc

  3 weken geleden
  Guy Van Brussel: China keihard aan pakken met kool? China is aan vechten met Australië, en China koopt geen kool meer van de Aussies. India, Vietnam en Indonesia kopen nu al hun kool zo snel als Australië het kan produceren. En waar denk je dat China nu al hun kool koopt? Het is Biden, die al de kool verkoopt p/jaar 20.6 miljoen kool ton aan China zonder enig probleem, China's Amerikaanse kolenimport stijgt met 748% in 2021.
 • Jacques-Philippe Leclerc

  3 weken geleden
  De atmosfeer bestaat uit 78% stikstof (N2), 21% zuurstof (O2), 0.9% argon (AR). De resterende sporengassen zijn neon, helium, krypton, xenon, waterstof, methaan, ozon, ammoniak, en 0,03% koolstofdioxide (CO2). Van die 0,03% koolstofdioxide CO2 is 95% afkomstig uit natuurlijke bronnen, zoals vulkanen of afbraakprocessen in de natuur. Het menselijke CO2-gehalte in de lucht is dus slechts 0,0016%. Deze menselijke koolstofdioxide CO2-uitstoot van 0,0016% is veel te klein, om enig verschil te maken.
 • Guy Van Brussel

  1 maand geleden
  Dat ze dan maar beginnen met China keihard aan te pakken want die gaan nog, letterlijk, honderden kolencentrales bijbouwen ! Trouwens indien de mens werkelijk voor de klimaatsverandering verantwoordelijk is,...wel dan IS het al te laat en wel om bovengenoemde reden. China gaat zijn CO2 uitstoot exponentieel vergroten maar ook zogenaamde groene landen zoals Nieuw-Zeeland zijn heel slecht bezig !
 • james vroman

  2 maanden geleden
  De Sahel is een regio die gelegen is in het woestijngebied van de Sahara,...raar hé dat er daar droogte is ..
 • Brigitte bocka

  2 maanden geleden
  Wat met manipulatie zoals in Dubai misschien?... Zoals heel ons leven nu gemanipuleerd wordt...
 1. “We zouden slachtoffers Pepinster onderdak geven. Maar onze gîte werd zélf een aquarium”: bij Frédéric (42) uit Dinant kwam het water vijf meter hoog
  PREMIUM

  “We zouden slachtof­fers Pepinster onderdak geven. Maar onze gîte werd zélf een aquarium”: bij Frédéric (42) uit Dinant kwam het water vijf meter hoog

  In zijn pas gerenoveerde vakantiehuis zou Frédéric Dossin (42) slachtoffers van Verviers en Pepinster herbergen, maar de zondvloed die dit weekend Dinant trof, besliste daar anders over. De gîte werd in geen tijd een aquarium. Anderhalve week na de catastrofale overstromingen kreeg het Waalse stadje de volle laag. Slachtoffers vielen er niet, maar de materiële schade is opnieuw enorm.
 2. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.

Wetenschap & Planeet