De Peregocetus pacificus zou er zo hebben uitgezien.
Volledig scherm
De Peregocetus pacificus zou er zo hebben uitgezien. © Alberto Gennari

Opmerkelijke archeologische vondst: fossiele walvis met vier poten zwom als een otter

Een fossiel van een walvis met vier poten, in 2011 opgegraven in Playa Media Luna, in de woestijn van Pisco Basin in Peru, is het oudste fossiel in zijn soort dat ooit op het continent gevonden werd. Het bewijst dat vierpotige walvissen Zuid-Amerika bereikten meer dan 42,6 miljoen jaar geleden. De dieren bewogen zich min of meer voort als otters. De nieuwe vondst werd recent gepubliceerd in het vaktijdschrift Current Biology en illustreert een sleutelfase in de evolutie en verspreiding van vroege walvissen. 

2 reacties

 • Leo Duym

  3 jaar geleden
  De walvis, een van de vele spelbrekers in de evolutiestamboom. De evolutietheorie wil dat het eerste leven uit zee kwam en aan land evolueerde. Zoogdieren staan echter in de kruin van de evolutiestamboom. Zoek op: The tree of life print interest Alleen een onwaarschijnlijke bocht kan de walvis plaatsen: van vis naar landzoogdier om vervolgens weer vis te worden, uitgerust met gesofistikeerde sonarapparatuur. Zoek op: Kaakfragment schopt theorie door de war | Logos Instituut
 • Pascale Marien

  3 jaar geleden
  Dit is paleontologie, geen archeologie.
 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.