AP
Volledig scherm
© AP

‘Ontsnappingsmutant' duikt nu ook op in enkele stalen van Britse variant: “Als het bevorderlijk is voor het virus zal deze vaker optreden"

De Britse overheidsorganisatie Public Health England (PHE) heeft een paper gepubliceerd waarin de Britse B.1.1.7-variant gedetailleerd onder de loep wordt genomen. Opmerkelijk, er doken inmiddels elf stalen op waarbij de E484K-mutatie optrad, een ‘ontsnappingsmutant’ die tot zover enkel opdook bij de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. “Normaal”, volgens viroloog Marc Van Ranst. “Als een mutatie heel bevorderlijk is voor een virus, zal deze vaker optreden." 

 1. Ruimtesonde Voyager 1 zweeft na meer dan 40 jaar nog altijd rond, als verst van ons verwijderde object ooit door de mens gemaakt
  12

  Ruimteson­de Voyager 1 zweeft na meer dan 40 jaar nog altijd rond, als verst van ons verwijder­de object ooit door de mens gemaakt

  5 september 1977. Voyager 1 wordt vanop Cape Canaveral gelanceerd. Bijna 44 jaar later zweeft de onbemande sonde nog altijd rond, inmiddels in de interstellaire ruimte, op 22,7 miljard kilometer van onze planeet. Voyager 1 blijft ook informatie doorsturen naar de aarde. De brandstof raakt nu wel stilaan op. Wetenschappers hopen dat Voyager 1 het nog tot zijn vijftigste missieverjaardag in 2027 kan rekken.
 2. Zo hevig houdt nieuwe variant huis in Zuid-Afrika: “Mensen sterven in hun wagen terwijl ze wachten aan spoed”
  PREMIUM

  Zo hevig houdt nieuwe variant huis in Zuid-Afri­ka: “Mensen sterven in hun wagen terwijl ze wachten aan spoed”

  Zuid-Afrika wás al zwaar getroffen door het coronavirus en nu wordt het land overspoeld door de nieuwe, besmettelijker variant die er eind vorig jaar voor het eerst werd ontdekt. Die zou volgens experts al goed zijn voor meer dan 90 procent van de nieuwe gevallen. Artsen ter plaatse getuigen over vreselijke toestanden die ze in de overvolle ziekenhuizen zien. “Het is als een oorlogssituatie", aldus de Vlaamse arts Gilles Van Cutsem.
 1. IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs
  Play

  IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs

 2. Kenny V. werd ten onrechte beschuldigd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”
  Play

  Kenny V. werd ten onrechte beschul­digd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”

Wetenschap & Planeet