Een ‘artist impression’ van het zwarte gat.
Volledig scherm
PREMIUM
Een ‘artist impression’ van het zwarte gat. © Jingchuan Yu / Beijing Planetarium

‘Onmogelijk’ zwart gat stelt astronomen voor raadsel

Sterrenkundigen hebben een zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan. Het is 68 keer zo zwaar als de zon, en dat is veel te zwaar. Als het resultaat klopt, zijn de ideeën over het ontstaan van zwarte gaten aan herziening toe.

7 reacties

 • Joan Vliegen

  1 jaar geleden
  Ik vind het hilarisch dat iemand ook maar denkt te weten wat een zwart gat precies is , en al helemaal als men zegt 68keer zwaarder als de zon? Alsof een of de zon een stabiel meetbaar gewicht heeft dat je kan vergelijken met een onbekend verschijnsel als een zwart gat...Alles en iedereen veranderd door tijd en ruimte. Alles. Zelfs tijd en ruimte.
 • Ronny Ooms

  1 jaar geleden
  moet het niet te licht zijn als te zwaar?
 • Nick Lersberghe

  1 jaar geleden
  @Peter Janssens Dat is ook maar logisch. Tot nu toe voldeed alles aan het voorgestelde model. Wanneer je data hebt dat niet in het model past, moet je het model aanpassen. Dat is de basis van de wetenschap. Dat is geen zwakte, dat is net de sterkte. Zo leer je bij. Het ontstaan van het atoommodel verliep ook zo. Elke keer er nieuwe data kwam, werd het bijgewerkt.
 • Peter Janssens

  1 jaar geleden
  Het zwarte gat is niet onmogelijk, de wetenschap schiet te kort. Als die hooggeleerden eens zouden beginnen met het uitgangspunt 'we weten het niet' in plaats van de gebruikelijke arrogantie, dan hadden we misschien al veel verder gestaan.
 • eveline jedwab

  1 jaar geleden
  en alle gangbare theorieën zullen ooit moeten herzien worden want het zijn veronderstellingen die niet in praktijk kunnen getest worden.
 1. Vrouw probeert rat te aaien, maar dat loopt pijnlijk mis
  Play

  Vrouw probeert rat te aaien, maar dat loopt pijnlijk mis

 2. Staf Coppens onthult zijn échte naam
  Play
  camping coppens

  Staf Coppens onthult zijn échte naam

Wetenschap & Planeet