Een ‘artist impression’ van het zwarte gat.
Volledig scherm
PREMIUM
Een ‘artist impression’ van het zwarte gat. © Jingchuan Yu / Beijing Planetarium

‘Onmogelijk’ zwart gat stelt astronomen voor raadsel

Sterrenkundigen hebben een zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan. Het is 68 keer zo zwaar als de zon, en dat is veel te zwaar. Als het resultaat klopt, zijn de ideeën over het ontstaan van zwarte gaten aan herziening toe.

7 reacties

 • Joan Vliegen

  2 jaar geleden
  Ik vind het hilarisch dat iemand ook maar denkt te weten wat een zwart gat precies is , en al helemaal als men zegt 68keer zwaarder als de zon? Alsof een of de zon een stabiel meetbaar gewicht heeft dat je kan vergelijken met een onbekend verschijnsel als een zwart gat...Alles en iedereen veranderd door tijd en ruimte. Alles. Zelfs tijd en ruimte.
 • Ronny Ooms

  2 jaar geleden
  moet het niet te licht zijn als te zwaar?
 • Nick Lersberghe

  2 jaar geleden
  @Peter Janssens Dat is ook maar logisch. Tot nu toe voldeed alles aan het voorgestelde model. Wanneer je data hebt dat niet in het model past, moet je het model aanpassen. Dat is de basis van de wetenschap. Dat is geen zwakte, dat is net de sterkte. Zo leer je bij. Het ontstaan van het atoommodel verliep ook zo. Elke keer er nieuwe data kwam, werd het bijgewerkt.
 • Peter Janssens

  2 jaar geleden
  Het zwarte gat is niet onmogelijk, de wetenschap schiet te kort. Als die hooggeleerden eens zouden beginnen met het uitgangspunt 'we weten het niet' in plaats van de gebruikelijke arrogantie, dan hadden we misschien al veel verder gestaan.
 • eveline jedwab

  2 jaar geleden
  en alle gangbare theorieën zullen ooit moeten herzien worden want het zijn veronderstellingen die niet in praktijk kunnen getest worden.
 1. Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
  Streamz

  Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huivering­wek­ken­de true cri­me-docureek­sen

  True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama.
 2. Denisova- en moderne mens kruisten dan toch elkaars pad: 130.000 jaar oude kindertand in Laos geeft geheimen prijs

  Denisova- en moderne mens kruisten dan toch elkaars pad: 130.000 jaar oude kindertand in Laos geeft geheimen prijs

  In een berggrot in Laos is een tand van 131.000 tot wel 164.000 jaar oud gevonden. Dat schrijven onderzoekers in het vaktijdschrift Nature Communications. De tand is afkomstig van een Denisovamens en dat is opmerkelijk want andere resten van de uitgestorven mensensoort werden in Siberië teruggevonden, duizenden kilometers verderop. Vermoedelijk kruisten Denisovamensen in Zuidoost-Azië het pad van de moderne mens, wat heel wat vragen zou beantwoorden.
 3. Amerikaanse onderzoekers vinden PFAS in kinderkleding en kussenslopen

  Amerikaan­se onderzoe­kers vinden PFAS in kinderkle­ding en kussenslo­pen

  Diverse kinderproducten die water- of vuilafstotend zijn, van kleding tot meubelhoezen en kussenslopen, bevatten volgens Amerikaans onderzoek PFAS. Onder die noemer vallen tal van nauwelijks afbreekbare chemische stoffen die worden geassocieerd met hogere risico’s op kanker, een hoge cholesterol en bijvoorbeeld problemen met het immuunsysteem of de voortplanting. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Environmental Science & Technology’.

Wetenschap & Planeet