Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Nu mondmaskers mogelijk verplicht worden op openbare plaatsen: dit is wat de wetenschap zegt over het nut daarvan

Het dragen van een mondmasker is nu verplicht in winkels, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block suggereerde na afloop van het Overlegcomité dat de mondmaskerplicht verder wordt uitgebreid naar “openbare plaatsen” en “bij openbare diensten”. Maar wat zegt de wetenschap precies over het dragen van mondmaskers?

134 reacties

 • Emmanuella Horemans

  1 jaar geleden
  Het is verplicht maar als je alleen in een bos wandeld of op straat vind ik het overdreven. Doe je het niet kan je een boete krijgen
 • WERNER VAN WEYENBERG

  1 jaar geleden
  Dit wordt in Nederland gaan winkelen, lekkere uitstap er van maken, en voor de rest online als ik iets nodig heb, tot in de pruimentijd.
 • Danitsja Van den Bosch - Lqari

  1 jaar geleden
  Grappig het moment dat er 0 besmettingen per dag bij komen worden mondmaskers verplicht. En tada daar komt de 2e golf.
 • Hugo Hechtermans

  1 jaar geleden
  Uit dit artikel onthoud ik één zinnetje: ''Voldoende afstand houden blijkt een tikkeltje efficienter dan het dragen van een mondmasker...'' Duidelijk dacht ik.
 • Wanda Tinck

  1 jaar geleden
  Als je op de plaatselijke markt met een handvol kramen een mondmasker moet dragen is het maar meer normaal dat je op de zeedijken tussen 100den mensen loopt ook 1 zult moeten dragen. Ik draag het ook liever niet..
 1. Internationale experts waarschuwen voor boosterprik: “Op dit moment onnodig voor brede publiek” en “het houdt zelfs risico’s in”
  16

  Internatio­na­le experts waarschu­wen voor booster­prik: “Op dit moment onnodig voor brede publiek” en “het houdt zelfs risico’s in”

  Een groep experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse medicijnenagentschap FDA heeft in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet gewaarschuwd om niet te hard van stapel te lopen met boosterprikken tegen het coronavirus. Volgens hen is er op dit moment geen enkel bewijs dat ze nodig zouden zijn voor de brede bevolking en kunnen ze zelfs potentiële risico's inhouden: er is nog weinig bekend over mogelijke bijwerkingen én ze kunnen het vertrouwen in de basisvaccinatie schaden.
 1. Langer op café? En wat met de regel van 10? Over deze versoepelingen buigt de Veiligheidsraad zich woensdag
  PREMIUM

  Langer op café? En wat met de regel van 10? Over deze versoepe­lin­gen buigt de Veilig­heids­raad zich woensdag

  Morgen om 9 uur komt de Nationale Veiligheidsraad samen voor wat de Dag van de Evenementensector moet worden. Maar wordt er ook gemorreld aan het sluitingsuur van de cafés, zoals minister Ducarme vraagt? Aan de tien vrienden per week? Aan het aantal gasten op een trouwfeest? De virologen zijn in ieder geval beducht voor te veel versoepelingen, nu corona weer om zich heen grijpt in Duitsland.

Wetenschap & Planeet