Nog geen exacte datum voor eerste vlucht van nieuwe Europese draagraket Ariane-6
Er is nog geen exacte lanceerdatum voor de al enkele keren uitgestelde vlucht van de nieuwe Europese draagraket Ariane-6. Dat heeft directeur-generaal van het Europese Ruimtevaartbureau ESA Josef Asbacher op een online persconferentie gezegd. Hij pleitte anderzijds voor een regulering van het verkeer in de ruimte.
De Ariane-6 moet Europa als opvolger van de zware Ariane-5 competitiever maken op de mondiale lanceermarkt. Het programma startte in 2015 en de vlucht was voor 2020 voorzien. Covid-19 en technische problemen zorgden echter voor enkele keren uitstel.
Of de raket dit jaar nog voor het eerst zal vliegen, hangt af van de uitkomst van tests van de bovenste trap in het Duitse Lampoldshausen en van de gecombineerde centrale en bovenste trap op het nieuwe lanceerplatform op de ruimtehaven Kourou in Frans-Guyana. De nieuwe lichte draagraket Vega-C zal in mei voor het eerst vliegen.
Ondertussen is september geprikt voor de lancering van het tweede luik van de Europees-Russische Marsmissie ExoMars, die aanvankelijk voor 2020 was voorzien. Zo lijkt onder andere het valschermprobleem opgelost te zijn. ESA stuurt bij de missie de robotjeep Rosalind Franklin naar Mars. Het tuig zal tot twee meter diep in de planeetbodem boren.
Selecties nieuwe astronauten
ESA startte in maart vorig jaar de selectieprocedure voor een nieuwe "astronautenklas”. Aschbacher meldde dat de eerste ronde achter de rug is. Van de 23.307 sollicitanten mogen er 1.362 gewone kandidaat-astronauten en 29 "parastronauten" (astronauten met een fysieke beperking) naar de volgende ronde. Die bestaat erin dat elke kandidaat een hele dag een reeks testen, waaronder ook psychologische, ondergaat. Uiteindelijk moeten er tegen eind dit jaar nog vier tot zes uitverkorenen overblijven. Mogelijk wordt een van hen de eerste Europeaan om voet op de natuurlijke satelliet van de aarde te zetten.
Terwijl hij onder meer uitkijkt naar de eerste Amerikaanse Artemis-missie naar de maan, waarbij Europa de servicemodule voor de Amerikaanse Orion-capsule leverde, zei Aschbacher ook zorgen te hebben. Zo stuurt de in 2016 gelanceerde aardobservatiesatelliet Sentinel-1B sinds 23 december geen data meer door. Bovendien is er als gevolg van de brexit 750 miljoen euro te kort voor het Copernicus-programma waarin het ruimtevaartbureau en de Europese Unie (EU) samenwerken.
Aschbacher brak een lans voor de veiligheid van de Europese "assets" en astronauten in de ruimte, in het bijzonder door de lancering van ongezien grote private satellietnetwerken zoals Starlink van SpaceX. “Banen rondom onze planeet zijn niet ongelimiteerd”, zei hij. Er moeten regels komen om botsingen te voorkomen, net zoals voor het verkeer op aarde.
Space Summit
ESA beschikt dit jaar over een budget van 7,152 miljard euro, in vergelijking met 6,49 miljard euro vorig jaar. De lidstaten dragen 64,3 procent bij, de Europese Unie 28,4 procent.
Voor politieke beslissingen over de toekomstige programma’s van ESA is het in de eerste plaats uitkijken naar een Space Summit op 16 februari in Toulouse. Misschien valt daar volgens de Oostenrijker de beslissing om als Europeanen autonoom aan bemande ruimtevaart te doen. Nu is ESA nog afhankelijk van de Russen en de Amerikanen. Zelfs India zal binnenkort in staat zijn om astronauten in een baan rondom onze planeet te brengen. Daarnaast is er de ministeriële conferentie van 22 en 23 november in Parijs, waar politici de krijtlijnen voor de komende jaren uittekenen.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Showbizz2
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
Belgische onderzoekers identificeren aanvalsmechanisme van coronavirus en kunnen het blokkeren: “Als het virus niet naar binnen kan, sterft het"
Belgische onderzoekers van de UCLouvain zijn erin geslaagd om het aanvalsmechanisme van SARS-Cov-2 te identificeren. En wellicht nog belangrijker: de onderzoekers zijn er ook in geslaagd om dat mechanisme blokkeren en de interactie met lichaamscellen te verhinderen, om op die manier infectie te voorkomen. Een antiviraal middel dat het coronavirus volledig uitroeit, loert om de hoek. -
-
Voor het eerst een mogelijke doorbraak die wiegendood kan voorkomen
Onderzoekers hebben voor het eerst een biomarker (meetbare indicator) kunnen identificeren die wellicht wijst op een groter risico op wiegendood bij pasgeboren baby’s. In Vlaanderen sterven er jaarlijks ongeveer 15 ogenschijnlijk gezonde baby’s door wiegendood. Het tekort aan een specifiek enzym kan daar volgens een recent onderzoek - gepubliceerd in het vaktijdschrift The Lancet - verantwoordelijk voor zijn. -
PREMIUM81
Het is nu al warm en het wordt nog veel warmer. Klimaatexperts: “Het wordt nog minstens dertig jaar erger en lelijker”
-
PREMIUM
Dit waren dé vijf wetenschappelijke nieuwsfeiten van 2021
2022 is uit de startblokken geschoten, het ideale moment om de balans op te maken van het afgelopen jaar. Wat waren dé wetenschappelijke nieuwsfeiten van 2021? Wij stelden alvast onze lijst samen. -
Independer
Op kot? Deze verzekeringen zijn een must voor studenten
Veel studenten zijn nog naarstig op zoek naar een kot, nu het volgende academiejaar in zicht komt en er kotschaarste heerst. Heb je een optrekje gevonden, zijn er echter niet zoveel jongeren die eraan denken om meteen ook de verzekering voor hun kot in orde te brengen. Hoe zit dat precies in elkaar? Moet je een studentenkot apart verzekeren? Independer.be maakt je wegwijs.