Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Nieuwe telescoop meet uitdijing van heelal

De zogenaamde DESI-telescoop (Dark Energy Spectroscopic Instrument) is gestart met waarnemingen vanuit de woestijn in de Amerikaanse staat Arizona. Dat maakten de verantwoordelijken van het ruimteproject bekend. De telescoop is ontworpen om met een ongekende precisie een 3D-kaart van de kosmos te tekenen en moet ons een beter inzicht in de uitdijing van het heelal geven.

9 reacties

 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Ruimte, tijd en materie zijn met elkaar verbonden. Ze kunnen niet bestaan zonder elkaar. Over materie hebben we al veel kennis. Over ruimte en tijd weten we eigenlijk heel weinig. Tijd is relatief en dus variabel. Misschien is tijd ook wel een deeltje. En waarom zou ruimte niet variabel kunnen zijn. Op kosmische schaal bestaan uit meer en minder dichtheid van ruimte. Dat zou al onze theorieën en heel onze waarneming terug op de helling zetten.
 • Yves Steenssens

  1 maand geleden
  De oerknal van zowat 10 miljard jaar geleden die astronoom Georges Lemaître (Belgisch priester) ons leerde blijft velen boeien - men is nu bezig met wat er voor de oerknal was , dit alles blijft mysterieus .
 • Chris Ysebaert

  1 maand geleden
  Inderdaad Mr. Haesendoncks, wat is zwaartekracht. Dit is niet de vraag van 1 miljoen maar van 1 miljard. Zwaartekracht en tijd zijn met elkaar verbonden.
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Dijt sneller uit dan de snelheid van het licht. Geen probleem want enkel voor materie geldt dat het niet sneller dan het licht kan bewegen in de ruimte. Niet voor de expanderende ruimte zelf. Maar die sterren aan de rand waar we onze waarneming op baseren blijven we wel zien. Maar als de tussenruimte sneller groter wordt dan de lichtsnelheid dan zou dat licht van die sterren ons nooit meer bereiken.
 • Daniel Patteet

  1 maand geleden
  Het heelal is zó fascinerend en zeker t leven zelf is een mysterie waar we nog lang de oorzaken van gaan moeten onderzoeken Lijkt me een fantastische job wat die mensen hebben.Ik verslind al meer dan 40 jaar natuurkundige boeken en heb er tot nu toe meer vragen door gekregen.Maar t blijft wel ontzettend boeiend.

Wetenschap & Planeet