Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © ANP

Nieuwe onderzoeken bevestigen: omikron ontziet de longen en is daarom milder

Het ziekteverloop bij de omikronvariant is mogelijk milder doordat het de longen spaart. Dat komt volgens de krant The New York Times naar voren uit nieuwe onderzoeken op menselijk weefsel en proefdieren.

 1. Dubbelgesprek met Marc Van Ranst en Steven Van Gucht: “Elke dag worden we uitgemaakt voor pedofiel, massamoordenaar…”
  PREMIUM
  Showbizz

  Dubbelge­sprek met Marc Van Ranst en Steven Van Gucht: “Elke dag worden we uitgemaakt voor pedofiel, massamoor­de­naar…”

  Als viroloog blijven ze het liefst op de achtergrond, maar het afgelopen jaar groeiden Marc Van Ranst en Steven Van Gucht ontegensprekelijk uit tot échte BV’s. Met dank aan het coronavirus, dat nog steeds ons leven beheerst. In een dubbelgesprek praten ze over de soms giftige reacties die ze krijgen, hoe ze het afgelopen jaar hebben beleefd en wat het betekent om viroloog te zijn. En hoeveel verdienen ze nu eigenlijk écht als lid van de GEMS? “Wij hebben echt geen keuze. Je kan als viroloog in een pandemie niet zeggen: ‘Bekijk het maar, ik heb het gehad.’”
 1. Helden van de zorg zijn uw Belgen van 2021. “Zo fijn dat mensen ons in hun hart dragen”: geef hen nog één groot applaus, vanavond om 20 uur

  Helden van de zorg zijn uw Belgen van 2021. “Zo fijn dat mensen ons in hun hart dragen”: geef hen nog één groot applaus, vanavond om 20 uur

  Vorig jaar kregen ze applaus, elke dag, en eindigden ze in deze Top 100 op 2. Dit jaar bleef het oorverdovend stil. Tot vandaag. Maar de waardering is groter dan ooit: onze lezers stemden de Helden van de Zorg massaal naar plek 1. Voor de zes mensen hieronder, maar ook voor de duizenden anderen die elke dag, golf na golf, het beste van zichzelf geven in heel de zorgsector past maar één woord. Respect. Om hen te bedanken roepen we heel Vlaanderen op om nog één keer voor hen te applaudisseren, vanavond om acht uur.
 2. Moet ook België quarantaines inkorten? En worden FFP2-maskers nieuwe standaard? 5 prangende vragen over de omikrongolf beantwoord
  PREMIUM

  Moet ook België quarantai­nes inkorten? En worden FF­P2-mas­kers nieuwe standaard? 5 prangende vragen over de omikron­golf beantwoord

  België zal het nieuwe jaar ingaan met stijgende coronacijfers, dat bevestigt het gezondheidsinstituut Sciensano. Op 1 januari start de omikrongolf en dat roept een heleboel vragen op. Hoe moeten we reageren op een variant die erg besmettelijk is, maar minder ziekmakend dan vorige varianten? En waarom is Brussel opnieuw het epicentrum? Infectioloog Yves Van Laethem en epidemioloog Boudewijn Catry geven antwoorden.