Nieuwe lambdavariant duikt op in 32 landen: “Op te volgen, maar niet onrustwekkend”

Na de alfavariant (Britse variant) dreigt de deltavariant de dominantste te worden in België en de rest van Europa. Maar nog voordat het zover is, doet er alweer een nieuwe variant zijn intrede in Europa: de lambdavariant. “Op te volgen, maar niet onrustwekkend.”

 1. Tegen eind juli moet 80% Vlamingen ingeënt zijn: “Moeten we dan regels blijven opleggen aan héle maatschappij?”
  PREMIUM

  Tegen eind juli moet 80% Vlamingen ingeënt zijn: “Moeten we dan regels blijven opleggen aan héle maatschap­pij?”

  Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) maakt zich sterk dat 80 procent van de volwassen Vlamingen eind juli volledig ingeënt zal zijn. Zal dat het moment zijn waarop alle coronaregels overboord worden gegooid? Sciensano-viroloog Steven Van Gucht overloopt de mogelijke scenario's. “Wat doe je bijvoorbeeld als op het einde van de vaccinatiecampagne blijkt dat 10 tot 20 procent geen prik wíl? Blijven we dan maatregelen opleggen aan de héle maatschappij?”
 1. Snellere tweede prik met AstraZeneca vooral goed nieuws tegen oprukkende Deltavariant
  PREMIUM

  Snellere tweede prik met AstraZene­ca vooral goed nieuws tegen oprukkende Deltavari­ant

  Goed nieuws in de vaccinatiestrategie: omdat AstraZeneca gisteren de beloofde 700.000 vaccins heeft geleverd, kan wie dat wil nu vier weken sneller een tweede prik krijgen. Maar hoe moet je je afspraak nu vervroegen? En is het nu écht beter om sneller gevaccineerd te worden? “Bij een bepaalde variant van het virus was het vaccin net doeltreffender met een interval van twaalf weken”, klinkt het bij vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen).
 2. Deltavariant zal reizen binnen Europa onvoorspelbaar maken: “Eén dosis Pfizer of AstraZeneca beschermt onvoldoende”
  PREMIUM

  Deltavari­ant zal reizen binnen Europa onvoorspel­baar maken: “Eén dosis Pfizer of AstraZene­ca beschermt onvoldoen­de”

  De coronakaart van Europa ziet er steeds beter uit. Het aantal besmettingen daalt zo snel dat steeds grotere stukken oranje of zelfs groen kleuren. Een garantie op een zorgeloze reis is dat helaas niet. “Net zoals vorige zomer moeten we erop voorbereid zijn dat het kleurenpatroon voortdurend zal wisselen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). Het kan dus best zijn dat je naar een ‘groen land’ vertrekt dat tijdens je reis plots oranje kleurt. Met dank aan de Deltavariant, waarvan het parcours onvoorspelbaar is.

Wetenschap & Planeet