Nieuw onderzoek over ‘social distancing’: “Anderhalve meter afstand is niet voldoende”
Anderhalve meter afstand houden, zo luidt het advies volgens de regels van ‘social distancing’. Maar is dat voldoende? Volgens een nieuwe studie van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) moeten we die regels herbekijken. Viroloog Steven Van Gucht reageerde gisteravond in VTM NIEUWS op het onderzoek.
Delen per e-mail
Dat ‘social distancing’ enorm belangrijk is in de strijd tegen corona, wordt ons al enkele weken ingepeperd. En het valt op, we houden ons eraan. Met behulp van tape in de rij bij de bakker, een winkelkar in de supermarkt of een praatje maken op afstand. Een nieuwe studie van het MIT toont echter aan dat de druppeltjes die we uitstoten bij het hoesten of niezen zich veel verder verspreiden dan anderhalve meter.
In een warme, vochtige atmosfeer zouden die virusdruppeltjes zich verplaatsen met snelheden van 10 tot 30 meter per seconde. Ze kunnen zo een wolk vormen die zich over 7 à 8 meter kan uitspreiden.
In dezelfde studie waarschuwen de onderzoekers ervoor dat de druppeltjes urenlang in de lucht kunnen blijven rondzweven als ze zich bewegen via ventilatie- of klimaatregelsystemen. Volgens het MIT kunnen de virusdeeltjes daarin gedragen worden via wolken van lucht.
De wetenschappers denken dat hun bevindingen een invloed zullen hebben op hoe we in de toekomst met ‘social distancing’ zullen omgaan. “De huidige richtlijnen om afstand te bewaren zijn gebaseerd op schattingen die nog geen rekening hielden met de mogelijke aanwezigheid van een wolk die de druppeltjes over een grotere afstand kan dragen”, klinkt het.
Grotere afstand
“Mogelijk leidt het ertoe dat we op termijn een grotere afstand in acht moeten nemen bij ‘social dictancing’, of dat bijvoorbeeld zorgmedewerkers hun beschermende kledij ook moeten dragen als ze niet in de onmiddellijke nabijheid van een geïnfecteerde patiënt zijn”, melden ze in een artikel in de Journal of the American Medical Association.
Viroloog Steven Van Gucht reageerde in VTM NIEUWS op de studie. “Misschien dat enkele druppeltjes inderdaad een grotere afstand afleggen dan die anderhalve meter”, zegt hij. “Maar in elk geval is dat wel een werkbare en effectieve afstand.”
Lees ook:
“Dat moeke alleen is moeten gaan, breekt ons hart”: eenzaam begraven worden in tijden van corona (+)
Politie trekt op pad met stok om mensen op afstand te houden
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Nieuwe mijlpaal”: smartwatches kunnen coronabesmetting detecteren vooraleer eerste symptomen zijn opgetreden
Het is een baanbrekende bevinding die de strijd tegen corona aanzienlijk zou kunnen veranderen. Wetenschappers hebben ontdekt dat smartwatches een coronabesmetting kunnen detecteren nog vooraleer de geïnfecteerde personen zelfs maar symptomen vertonen. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
-
Je boos maken tijdens het gamen zal je niet helpen om te winnen
Videogames worden alsmaar populairder en de groeiende esports-scene competitiever, met prijzenpotten van enkele miljoenen. Daarom is het verbeteren van spelprestaties een interessante piste voor wetenschappelijk onderzoek geworden. Uit zo een nieuwe studie blijkt nu dat boos gamen je zeker niet zal helpen om te winnen. -
PREMIUM
De aarde tolde in 2020 in recordtempo om haar as; de dagen waren meetbaar korter
-
OVERZICHT. Geen verstrenging maar al deze maatregelen moet u blijven volgen
De Nationale Veiligheidsraad heeft op 27 maart opnieuw samengezeten om de coronamaatregelen te evalueren. Die waren in eerste instantie voorzien tot 5 april, maar werden na overleg met twee weken verlengd tot en met 19 april. Deze periode wordt na evaluatie mogelijk nog eens met twee weken verlengd, tot en met 3 mei. Voorlopig komen er geen nieuwe maatregelen, maar er wordt wel strenger toegezien op de naleving. “Als we nu onze inspanningen verslappen, zijn de gevolgen zwaar”, waarschuwde premier Sophie Wilmès (MR) op een persconferentie. -
SARS-CoV-2-herinfecties zijn ongebruikelijk maar kunnen wel bijdragen aan de verspreiding
Uit een nieuw onderzoek van Public Health England blijkt dat personen die Covid-19 hebben doorgemaakt enkele maanden immuun zijn, maar desondanks wel nog steeds het coronavirus kunnen dragen en ook overdragen.
104 reacties
George Baaths
Nick Lersberghe
Slaegers Sandra
Léon-Bernard Giot
patrick isenborghs