De ozonlaag beschermt het leven op aarde tegen schadelijke stralingen.
Volledig scherm
De ozonlaag beschermt het leven op aarde tegen schadelijke stralingen. © thinkstock

Niet meteorietinslag, maar klimaatverandering aan de basis van massa-extinctie 359 miljoen jaar geleden

Onze planeet heeft vijf grote massa-extincties gekend. Een daarvan is de Laat-Devonische extinctie, die zo’n 359 miljoen jaar geleden plaatsvond. De oorzaak wordt doorgaans gezocht in een meteorietinslag, maar uit een nieuwe studie blijkt dat de snelle klimaatopwarming en het wegvallen van de beschermende ozonlaag aan de basis liggen. De wetenschappers waarschuwen voor een gelijkaardig scenario als we de huidige opwarming van de aarde niet onder controle krijgen.

23 reacties

 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Marc Van Loo, wat nu gebeurt is geen cyclus over vele duizenden jaren, maar een plotse piek op enkele jaren tijd.
 • Nick Lersberghe

  3 jaar geleden
  @dirk govaerts Grote veranderingen hebben nog altijd een oorzaak. Klimaat verandert niet zomaar en zonder reden. Veranderingen gebeuren, maar als je de oorzaak kan aanpakken, dan doe je dat ook. Ik draag ook een gordel in de wagen, zelfs al 'gebeuren ongevallen'.
 • dirk govaerts

  3 jaar geleden
  de aarde doet waar ze zin in heeft , als er in de zee restanten van gebouwen gevonden worden wil dat zeggen dat het water lager stond , als er onder gletsjer ruïnes uitkomen van oude gebouwen , wil dat zeggend dat het vroeger veel armer geweest is.Conclusie , we zijn niet goed bezig mbt de vervuiling maar moeder aarde bepaalt zelf nog steeds een groot deel van hoe het gaat met ons gepeupel dat er op rond loopt.Paar grote vulkaan uitbarstingen of inslagen van meteorieten en ..
 • Marc Puystiens

  3 jaar geleden
  We zitten idd in de laatste rechte lijn. We zijn 12u al lang gepasseerd. Ik ben geen doemdenker maar realist die de zaken op een rijtje zet en conclusies trekt.
 • Chris Van den Eede

  3 jaar geleden
  Maakt het uit welke theorie gelijk heeft? Feit is dat we een ongewone lente beleven, met droogte nooit gezien. Wordt wakker aub.