De ozonlaag beschermt het leven op aarde tegen schadelijke stralingen.
Volledig scherm
De ozonlaag beschermt het leven op aarde tegen schadelijke stralingen. © thinkstock

Niet meteorietinslag, maar klimaatverandering aan de basis van massa-extinctie 359 miljoen jaar geleden

Onze planeet heeft vijf grote massa-extincties gekend. Een daarvan is de Laat-Devonische extinctie, die zo’n 359 miljoen jaar geleden plaatsvond. De oorzaak wordt doorgaans gezocht in een meteorietinslag, maar uit een nieuwe studie blijkt dat de snelle klimaatopwarming en het wegvallen van de beschermende ozonlaag aan de basis liggen. De wetenschappers waarschuwen voor een gelijkaardig scenario als we de huidige opwarming van de aarde niet onder controle krijgen.

23 reacties

 • Geert Tamsyn

  2 jaar geleden
  Marc Van Loo, wat nu gebeurt is geen cyclus over vele duizenden jaren, maar een plotse piek op enkele jaren tijd.
 • Nick Lersberghe

  2 jaar geleden
  @dirk govaerts Grote veranderingen hebben nog altijd een oorzaak. Klimaat verandert niet zomaar en zonder reden. Veranderingen gebeuren, maar als je de oorzaak kan aanpakken, dan doe je dat ook. Ik draag ook een gordel in de wagen, zelfs al 'gebeuren ongevallen'.
 • dirk govaerts

  2 jaar geleden
  de aarde doet waar ze zin in heeft , als er in de zee restanten van gebouwen gevonden worden wil dat zeggen dat het water lager stond , als er onder gletsjer ruïnes uitkomen van oude gebouwen , wil dat zeggend dat het vroeger veel armer geweest is.Conclusie , we zijn niet goed bezig mbt de vervuiling maar moeder aarde bepaalt zelf nog steeds een groot deel van hoe het gaat met ons gepeupel dat er op rond loopt.Paar grote vulkaan uitbarstingen of inslagen van meteorieten en ..
 • Marc Puystiens

  2 jaar geleden
  We zitten idd in de laatste rechte lijn. We zijn 12u al lang gepasseerd. Ik ben geen doemdenker maar realist die de zaken op een rijtje zet en conclusies trekt.
 • Chris Van den Eede

  2 jaar geleden
  Maakt het uit welke theorie gelijk heeft? Feit is dat we een ongewone lente beleven, met droogte nooit gezien. Wordt wakker aub.
 1. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 2. RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursector de mensheid. En nee, het werd niet geregisseerd door Stany Crets”
  TV

  RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursec­tor de mensheid. En nee, het werd niet geregis­seerd door Stany Crets”

  Een gemuteerde griep die 99% van de bevolking uitroeit. We gokken dat u nog liever uw gebruikt mondmasker opeet, dan dat u zo een reeks moet uitzitten. Toch is ‘Station Eleven’ geen doorsnee apocalyptische nachtmerrie, waar budget noch doembeelden worden gespaard om u van uw laatste restje hoop te stropen. Of dat ook genoeg is om uw negatieve ervaringen aan de kant te schuiven en u aan deze HBO Max-reeks op Streamz over te geven? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.

Wetenschap & Planeet