Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Nepnieuws verspreidt zich zes keer sneller dan echt nieuws

Nepnieuws ("fake news") wordt veel sneller op het internet verspreid dan "echt" nieuws. Dat blijkt uit studie die vandaag gepubliceerd werd in het vakblad Science. Dat is niet de fout van de beruchte 'bots' (softwarerobots), maar van de internauten zelf. De "onzin" heeft immers een grotere verrassingsfactor dan een ernstig bericht, en wordt om die reden veel meer gedeeld. 

7 reacties

 • sjaak vanslembrouck

  3 jaar geleden
  En dan vooral rechts nep nieuws. Zoals bewezen werd tijdens de amerikaanse verkiezingen. en dan nogmaals nadat trump zelf rechtse propaganda retweete die fake bleek te zijn.
 • Ferdinand Engelbeen

  3 jaar geleden
  Vraag is wie bepaalt wat "fake" nieuws is? De mening van de meerderheid in de bevolking? De meerderheid van de "specialisten" die ook hun eigen voorkeuren hebben? Lijkt me niet zo simpel om te bepalen wat "fake" is en wat niet...
 • Peter Bonacasa

  3 jaar geleden
  Er zijn dus zes maal zo veel goedgelovige, naïeve mensen als mensen die even stilstaan en nadenken over het nieuws dat gebracht wordt, bronnenonderzoek doen bij andere media,... Ik zie hieronder al een pak goedgelovige, naïeve mensen, dus het zal wel kloppen. Tenzij het fake nieuws is.
 • Fredien Vandervekens

  3 jaar geleden
  Indien "voorbeeldig" gebracht lijkt het wel echte "informatie". De "nieuwsdienst" van de VRT "waakt" .... over "zijn" Journaal.
 • Diane Bernaerts

  3 jaar geleden
  En niet toevallig worden we overspoeld met "fake news" sinds Trump zich kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen.....

Wetenschap & Planeet