Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Nepnieuws verspreidt zich zes keer sneller dan echt nieuws

Nepnieuws ("fake news") wordt veel sneller op het internet verspreid dan "echt" nieuws. Dat blijkt uit studie die vandaag gepubliceerd werd in het vakblad Science. Dat is niet de fout van de beruchte 'bots' (softwarerobots), maar van de internauten zelf. De "onzin" heeft immers een grotere verrassingsfactor dan een ernstig bericht, en wordt om die reden veel meer gedeeld. 

7 reacties

 • sjaak vanslembrouck

  3 jaar geleden
  En dan vooral rechts nep nieuws. Zoals bewezen werd tijdens de amerikaanse verkiezingen. en dan nogmaals nadat trump zelf rechtse propaganda retweete die fake bleek te zijn.
 • Ferdinand Engelbeen

  3 jaar geleden
  Vraag is wie bepaalt wat "fake" nieuws is? De mening van de meerderheid in de bevolking? De meerderheid van de "specialisten" die ook hun eigen voorkeuren hebben? Lijkt me niet zo simpel om te bepalen wat "fake" is en wat niet...
 • Peter Bonacasa

  3 jaar geleden
  Er zijn dus zes maal zo veel goedgelovige, naïeve mensen als mensen die even stilstaan en nadenken over het nieuws dat gebracht wordt, bronnenonderzoek doen bij andere media,... Ik zie hieronder al een pak goedgelovige, naïeve mensen, dus het zal wel kloppen. Tenzij het fake nieuws is.
 • Fredien Vandervekens

  3 jaar geleden
  Indien "voorbeeldig" gebracht lijkt het wel echte "informatie". De "nieuwsdienst" van de VRT "waakt" .... over "zijn" Journaal.
 • Diane Bernaerts

  3 jaar geleden
  En niet toevallig worden we overspoeld met "fake news" sinds Trump zich kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen.....
 1. Technoloog voorspelde de Fake News Crisis, nu waarschuwt hij voor de ‘Informatie Apocalyps’

  Technoloog voorspelde de Fake News Crisis, nu waarschuwt hij voor de ‘Informatie Apocalyps’

  “Wat gebeurt er als iedereen kan laten lijken alsof wat dan ook is gebeurd, of het nu echt is of niet?” Dat vraagt technoloog Aviv Ovadya zich hardop af. De onderzoeker schetst in een gesprek met BuzzFeed News een grimmig beeld van de toekomst, met ‘dank’ aan de technologische vooruitgang. Een toekomst waarin de lijnen tussen feit en fictie op ongeëvenaarde wijze zullen vervagen.
 2. Even uitpuffen na een bloedhete week? Deze nieuwe toppers kan je dit weekend streamen

  Even uitpuffen na een bloedhete week? Deze nieuwe toppers kan je dit weekend streamen

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste vijf kijktips voor het weekend. Aangezien de Rode Duivels pas maandag opnieuw aan de bak moeten op het EK voetbal vulden wij onze Kijkgids voor u aan met Streamz Original ‘Glad ijs’, een kersverse parel uit de stal van Pixar en ‘Physical’, een nieuwe komedie-dramaserie in een eighties-sausje. Dit is onze streaming top vijf!

Wetenschap & Planeet