Iemand laat een stukje blauw microplastic zien. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Iemand laat een stukje blauw microplastic zien. Foto ter illustratie. © AP

Nederlandse onderzoekers vinden microplastics in menselijk bloed: “Een doorbraak”

Voor de eerste keer ooit zijn er microplasticdeeltjes gevonden in het bloed van mensen. Een onverwachte ontdekking? Nee. Maar een wetenschappelijke doorbraak is het zeker, vertellen Nederlandse onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

 1. Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
  Spaargids.be

  Stijgende rentes en vrijge­steld van roerende voorhef­fing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverze­ke­ring

  Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe.
 2. VN-Milieuprogramma maakt weg vrij voor verdrag tegen plasticvervuiling

  VN-Milieupro­gram­ma maakt weg vrij voor verdrag tegen plasticver­vui­ling

  Het VN-Milieuprogramma heeft woensdag het principe aangenomen van een juridisch bindend verdrag tegen de plasticvervuiling. Daarover hebben de in Nairobi verzamelde ministers van Milieu woensdag unaniem een resolutie aangenomen. Het akkoord over dat principe wordt gezien als een historische stap vooruit in de strijd tegen de vervuiling door plastic, die wereldwijd de biodiversiteit bedreigt. Federaal minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) reageert verheugd.