Nederlandse onderzoekers vinden microplastics in menselijk bloed: “Een doorbraak”
Voor de eerste keer ooit zijn er microplasticdeeltjes gevonden in het bloed van mensen. Een onverwachte ontdekking? Nee. Maar een wetenschappelijke doorbraak is het zeker, vertellen Nederlandse onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
De wetenschappers vonden de deeltjes bij driekwart van de deelnemers die meewerkten aan het vandaag gepubliceerde Immunoplast-onderzoek van de universiteit. De wetenschappers onderzochten bloedmonsters van 22 anonieme gezonde volwassen donoren. Bij zeventien van hen werden plastic deeltjes in het bloed gevonden.
“We hadden de uitslag wel verwacht, maar het is een doorbraak in de zin dat we nu ook echt bewijs in handen hebben”, vertelt onderzoeker Marja Lamoree. “Op basis van eerdere onderzoeken was er al bewezen dat levende organismen als waterdieren microplastics in hun lichaam hebben.”
Daardoor wisten de onderzoekers al dat dit waarschijnlijk ook in het menselijk lichaam het geval zou zijn. “Maar eigenlijk is het net zoals in de rechtbank: totdat je de metingen in handen hebt is niets officieel bewezen. Dankzij een complexe methode waar we al sinds 2009 met meerdere onderzoekers aan werken, konden we de deeltjes nu eindelijk in het menselijk lichaam aantonen.”
In water en voeding uit plastic verpakkingen zitten veel kleine plastic deeltjes
Gezondheidseffecten
Dit onderzoek moet vooral gezien worden als een pioniersstudie, zegt onderzoeker Dick Vethaak. “We gaan tijdens vervolgstudies met meer donoren werken om een beter beeld van de algemene populatie te krijgen. Het Immunoplast-onderzoek geeft een basisbeeld en is een belangrijke eerste stap. Er wordt wereldwijd veel onderzoek naar het onderwerp gedaan en Nederland is een voorloper op dit gebied.”
Deze eerste vondst is erg belangrijk, benadrukt Lamoree. “Dat onze methode gepubliceerd is, geeft ons de mogelijkheid om verder onderzoek te doen”, vertelt ze. “Met 22 deelnemers was dit een hele kleine studie. Daarin hebben we patronen gevonden die verder onderzocht moeten worden. Deze personen hadden verschillende hoeveelheden en soorten microplastics in het bloed. Nu moeten we nagaan hoe lang deze plasticjes in het lichaam blijven zitten. En als dat het geval is, willen we erachter komen waar deze zich blijven ophopen en wat de langetermijneffecten daarvan op de gezondheid zijn. Bij proefdieren zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen dat deeltjes zich onder meer ophopen in de longen en de darmen.”
Lucht
Blootstelling aan microplastics is eigenlijk niet te voorkomen, zeggen de onderzoekers. “Het is een groeiend probleem”, vertelt Vethaak. “De concentraties van microplastics lijken steeds groter te worden, maar de risico’s daarvan zijn nog niet in te schatten.”
Hoe krijgen we in ons dagelijks leven die microplastics binnen? “Uit veel onderzoeken blijkt dat de lucht die we inademen erg belangrijk is”, aldus Lamoree. “Kijk maar eens naar het stof dat je ziet als je bijvoorbeeld je bed uitschudt, ook daar zitten plasticdeeltjes tussen.”
Ook kunnen microplastics bijvoorbeeld loskomen van het tapijt op de vloer, de kleding die je draagt, het opwarmen van babyflesjes in de magnetron of het drinken van water uit plastic flesjes. “Kraanwater is in dat opzicht al veel beter”, zegt de onderzoeker. “In flessenwater zitten veel meer plasticdeeltjes, net zoals voeding die in een plastic verpakking zit. Ook je voedingsmiddelen afdekken als het langer op het aanrecht staat is een goed idee, zodat deeltjes niet op je eten kunnen landen.”
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WEERBERICHT. Eerst brede opklaringen, daarna bewolkt met lokaal regen
Vandaag trekt een neerslagzone, verbonden aan een lagedrukgebied boven Denemarken, over ons land van noord- naar zuidoosten. Op de hoogste toppen is zelfs wat winterse neerslag mogelijk. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
WWF: “Tegen 2050 meer dan vier keer zoveel plastic in oceaan”
De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting verdubbeld zijn. Dat zal er bijgevolg voor zorgen dat plastic afval in de oceaan tegen 2050 ten opzichte van nu meer dan verviervoudigt, zo blijkt uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Zelfs als de volledige productie van plastic nu stopt, kan het aantal microplastics in de oceaan tot 2050 nog steeds meer dan verdubbelen, schat de analyse. -
-
Spaargids.be
Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe. -
“Nergens anders zijn er zoveel verwoestende tornado’s”: het tornadoseizoen is opnieuw gestart in de VS
De start van de meteorologische lente betekent ook de start van een nieuw tornadoseizoen in de Verenigde Staten. Een land dat bekend staat om zijn indrukwekkende wervelwinden. Nergens anders ter wereld zie je er zoveel. Maar waarom zijn de Verenigde Staten het tornadoland bij uitstek? En hoe zit dat hier bij ons? -
VN-Milieuprogramma maakt weg vrij voor verdrag tegen plasticvervuiling
Het VN-Milieuprogramma heeft woensdag het principe aangenomen van een juridisch bindend verdrag tegen de plasticvervuiling. Daarover hebben de in Nairobi verzamelde ministers van Milieu woensdag unaniem een resolutie aangenomen. Het akkoord over dat principe wordt gezien als een historische stap vooruit in de strijd tegen de vervuiling door plastic, die wereldwijd de biodiversiteit bedreigt. Federaal minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) reageert verheugd. -
CORRECTIE
Grote studie naar microplastics in Vlaams oppervlaktewater: risico voor milieu is laag
Microplastics in Vlaams oppervlaktewater hebben een laag tot verwaarloosbaar risico op het milieu. Dat blijkt uit de eerste grootschalige studie hierrond van de UGent en Vito. De slijtage van rubberen banden is de grootste bron van microplastics.