NASA-topman Bill Nelson presenteert de plannen voor de nieuwe wetenschapsmissies naar Venus.
Volledig scherm
NASA-topman Bill Nelson presenteert de plannen voor de nieuwe wetenschapsmissies naar Venus. © EPA

NASA plant twee nieuwe missies naar Venus

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA plant twee nieuwe missies naar buurplaneet Venus. 'DaVinci+' en 'Veritas' zullen tussen 2028 en 2030 vanaf de Aarde vertrekken om de tweede planeet vanaf de zon "te herontdekken". Voor elke missie trekt NASA ongeveer 500 miljoen dollar (410 miljoen euro) uit, zo maakte het woensdag bekend. Het wordt de eerste Amerikaanse missie naar Venus’ atmosfeer sinds 1978. 

 1. Hoogste bod voor zitje op ruimtevlucht Blue Origin bedraagt 2,4 miljoen dollar, maar bieden kan nog

  Hoogste bod voor zitje op ruimte­vlucht Blue Origin bedraagt 2,4 miljoen dollar, maar bieden kan nog

  Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Jeff Bezos, wil op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte brengen en een hoogte van ruim 100 kilometer boven de aardkorst bereiken. Aan boord van de Blue Origin Crew Capsule is plaats voor zes betalende reizigers. Geïnteresseerden kunnen bieden op een zitje. Het hoogste bod staat momenteel op 2,4 miljoen dollar (een kleine 2 miljoen euro).
 2. Waarom bouwt de ESA de grootste ruimtetelescoop ooit? Wetenschapsjournalist Martijn Peters legt uit
  Play

  Waarom bouwt de ESA de grootste ruimtetele­scoop ooit? Weten­schaps­jour­na­list Martijn Peters legt uit

  De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zijn plannen voorgesteld voor de James Webb-ruimtetelescoop. Dat moet de grootste en krachtigste ooit worden. 1200 wetenschappers bouwen eraan mee uit 14 landen, en ook de Amerikaanse NASA en de Canadese ruimtevaartorganisatie zijn betrokken. Hun ambitie is dan ook groot: dit jaar nog de Hubble-ruimtetelescoop vervangen. Maar waarom is hij zo groot? En waarom moet de Hubble-ruimtetelescoop vervangen worden? En vooral: wat wil ESA er net mee doen? Wetenschapsjournalist Martijn Peters legt het uit in bovenstaande video.

Wetenschap & Planeet