Links: Ella Leyers, rechts: Dr. Eric Legius, diensthoofd Centrum Menselijke Erfelijkheid aan het UZ Leuven.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Ella Leyers, rechts: Dr. Eric Legius, diensthoofd Centrum Menselijke Erfelijkheid aan het UZ Leuven. © Vier / UZ Leuven

Na toppresta­ties van vader Jan en zus Olga: dankt Ella Leyers haar 'Slimste Mens’-re­cord aan haar genen?

Vanavond weten we of actrice Ella Leyers (32) officieel ‘De Slimste Mens’ van 2020 wordt, al heeft ze die titel met een recordaantal van 18 deelnames sowieso verdiend. Ook vader Jan (62) en zus Olga (23) werkten destijds een succesvol parcours in de tv-quiz af. Toeval? Of gaan genetica en intelligentie volgens de wetenschap hand in hand? Wij polsten bij Prof. dr. Eric Legius, diensthoofd Centrum Menselijke Erfelijkheid aan het UZ Leuven. “Je wordt geboren met een zeker potentieel ter hoogte van de hersenen. Afhankelijk van het milieu waarin je belandt, kun je dat potentieel ontwikkelen of niet.”

32 reacties

 • raf peeters

  4 weken geleden
  Heel dit programma heeft weinig of niks met slim te maken ,kwestie van parate kennis en juist, Wim CLAES klopt nagel op de kop.Overigens achter zo'n programma's zit een systeem om kijkcijfers optimaal te houden en mensen aan de buis te kluisteren voor volgende aflevering en daar is zelfs voorkennis van vragen en antwoorden geen rariteit om te zien hoever Ella geraakte(maar dat is strategie achter de schermen)
 • Patrick De Buck

  1 maand geleden
  Ella, veel geluk vanavond, maar dit niveau van tegenstanders heb je in jou 18 deelnames niet tegengekomen anders lag je er wel iets vroeger uit. Ben benieuwd. Succes en aan de anderen ook natuurlijk.
 • marie-rose van der haeghen

  1 maand geleden
  Ze wint al alleszins met het mooiste kleed !
 • wim CLAES

  1 maand geleden
  De vragen in de slimste mens hebben weinig met intelligentie te maken maar met de hoeveelheid tijd die je doorbrengt in he vrije tijd met kranten te lezen,roddelblaadjes, films te bekijken en sport te volgen. Een echt slimme mens heeft daar geen tijd voor.en iemand die echt werkt ook niet.
 • Ivo De Grande

  1 maand geleden
  Dames en heren: dit is een programma om van te genieten en lachen. Niet meer of minder.
 1. Ontvriend jij ook mensen met een andere mening op sociale media? Relatietherapeut geeft advies
  PREMIUM

  Ontvriend jij ook mensen met een andere mening op sociale media? Relatiethe­ra­peut geeft advies

  2020 was hét jaar bij uitstek om een mening te hebben. Van het coronavirus, de bijhorende maatregelen en het vaccin, tot Trump en Black Lives Matter. Er was heel wat om over na te denken - en dus ook heel wat om over te discussiëren. Daarnaast hadden we meer tijd dan ooit om te surfen, reageren en debatteren. Volgens een onderzoek van Digital Third Coast mondde dat niet zelden uit in online ruzies tussen vrienden en zelfs tussen familieleden. “We moeten leren beseffen dat onze waarheid niet dé waarheid is," zegt relatietherapeut Chloé De Bie.
 2. Herman Brusselmans over ‘Slimste Mens’-finaliste Delphine Lecompte: “Hopelijk verzilvert ze haar populariteit, ze kan de centen goed gebruiken”
  PREMIUM
  Showbizz

  Herman Brussel­mans over ‘Slimste Mens’-finaliste Delphine Lecompte: “Hopelijk verzilvert ze haar populari­teit, ze kan de centen goed gebruiken”

  Wordt revelatie Delphine Lecompte (42), die vanavond weer instapt, de slimste mens ter wereld? Het zou een mooie eretitel zijn na de etiketten die de dichteres al draagt, als borderline, bipolair en drankverslaafd. Delphine heeft er een grillig leven op zitten, en verdient volgens collega-schrijver Herman Brusselmans eindelijk wat geluk. “Ik had verwacht dat er na haar eerste passage in ‘De Slimste Mens’ wel enkele van haar bundels in de Boeken Top 100 zouden verschijnen, maar dat is niet gebeurd.”
 1. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

 2. Hilke kocht cryptomunten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"
  Play

  Hilke kocht cryptomun­ten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"

Wetenschap & Planeet